Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
USA: Severná Kórea musí prestať provokovať
Zdielať na

USA: Severná Kórea musí prestať provokovať

Zdroj: TASR/AP

Ak myslia Kórejci obnovenie šesťstranných rokovaní o svojom jadrovom programe vážne, musia najprv učiniť niekoľko krokov.

KĽDR musí podľa Washingtonu najprv preukázať, že sa k tejto ponuke stavia seriózne.

"Ak chce Severná Kórea vážne vstúpiť do šesťstranného procesu, musí najprv uskutočniť niekoľko krokov, kým túto ponuku zvážime," vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničia Philip Crowley.

KĽDR musí podľa neho prestať s "provokatívnym správaním" a splniť všetky svoje záväzky z predchádzajúcich medzinárodných rokovaní. Severná Kórea v sobotu oznámila, že je ochotná vrátiť sa k medzinárodným rokovaniam o jej spornom jadrovom programe.

Severokórejské ministerstvo zahraničia tak reagovalo na vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré síce odsúdilo marcové potopenie juhokórejskej vojenskej lode, no Severnú Kóreu ako údajného vinníka priamo nespomenulo.

Na šesťstranných rokovaniach sa okrem KĽDR zúčastňuje aj jej južný sused, USA, Rusko, Japonsko a Čína. Severná Kórea od rozhovorov odstúpila v apríli tohto roku po kritike OSN za testovanie jej rakety dlhého doletu a jadrový test.

Najčítanejšie správy