Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Explózie zabili najmenej 74 futbalových fanúšikov
Zdielať na

Explózie zabili najmenej 74 futbalových fanúšikov

Ku krvavým útokom sa hlásia somálski militanti.

Explózie otriasli dvoma barmi, preplnenými futbalovými fanúšikmi, ktorí sledovali televízny prenos finále majstrovstiev sveta. Ďalších 70 ľudí utrpelo zranenia.

Na mieste jedného z útokov sa našla odtrhnutá hlava pravdepodobne somálskeho samovražedného atentátnika. Podozrenie polície tak padlo na somálsku povstaleckú skupinu aš-Šabáb, ktorá sa hlási k napojeniu na al-Káidu.

"Uskutočníme útoky proti nášmu nepriateľovi, kdekoľvek sa nachádza. Nikto nám nezabráni od vykonania našej islamskej povinnosti," vyhlásil v Mogadiše hovorca aš-Šabábu.

K výbuchom došlo dva dni potom, ako veliteľ aš-Šabábu vyzval militantov na útoky na miestach v Ugande a Burundi. Tieto štáty prispievajú jednotkami do mierových síl Africkej únie, ktoré pôsobia v Somálsku.

Aš-Šabáb, ktorej rady posilňujú militantní veteráni z konfliktov v Afganistane a Iraku, dlhodobo hrozí útokmi mimo somálskych hraníc. Nedeľňajšie bombové výbuchy v Kampale sú však takýmito prvými, ktoré skupina dosiaľ uskutočnila.

Medzi obeťami útokov bol aj jeden americký humanitárny pracovník. Polícia uviedla, že medzi zabitými a zranenými boli tiež Etiópčania, Indovia a občania Konga.

Podľa ďalších zdrojov utrpeli zranenia niekoľkí Američania.

Úrady dnes zvýšili počet obetí útokov v rugbyovom klube a etiópskej reštaurácii zo 64 na 74.

Najčítanejšie správy