Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
USA a Poľsko podpísali dodatok k dohode o protiraketovej obrane
Zdielať na
Zahraničie

USA a Poľsko podpísali dodatok k dohode o protiraketovej obrane

Zdroj: TASR//Carolyn Kaster

Dodatok k zmluve z roku 2008 umožní rozmiestniť na území Poľska o päť až osem rokov protistrely SM-3

Dodatok k zmluve z roku 2008 umožní rozmiestniť na území Poľska o päť až osem rokov protistrely SM-3.

"Je to čisto obranný systém," povedala Clintonová novinárom. "Nie je namierený proti Rusku" - naopak, obraňuje poľský národ a celú Európu pred raketovými hrozbami, predovšetkým z Iránu, pokračovala Clintonová. Dodala, že stále platí ponuka, aby sa Rusko na projektu podieľalo.

Dodatok k zmluve podpísali námestník poľského ministra obrany Jacek Najder a americký veľvyslanec v Poľsku Lee Feinstein. Na slávnostnom akte boli prítomní Clintonová i poľský minister obrany Radoslaw Sikorski.

Ten povedal, že doplnok zahŕňa nový navrhovaný systém amerického prezidenta Baracka Obamu, podľa ktorého by systém mal byť mobilný. Protirakety SM-3 by mali chrániť strednú a severnú Európu pred raketami s doletom do 5500 kilometrov. Budú rozmiestnené v obci Redzikowo neďaleko Slupska pri pobreží Baltského mora.

Clintonová sa dnes v Krakove zúčastňuje na medzinárodnom stretnutí na vysokej úrovni pri príležitosti desiateho. výročia založenia Spoločenstva demokracií, medzinárodnej mimovládnej organizácie zameranej na podporu demokracie. Medzi účastníkmi je aj bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová, predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek či slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na programe majú súčasnú situáciu v ôsmich krajinách vrátane Haiti, Iránu a Severnej Kórey.

Clintonová začala svoju návštevu Krakova položením venca pri pamätníku obetiam masakry v Katynskom lese. Uctila si aj pamiatku obetí leteckého nešťastia pri ruskom meste Smolensk z 10. apríla tohto roku, pri ktorom zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a všetkých 95 ľudí, ktorí s ním cestovali. Na slávnostnom akte pri kráľovskom paláci Wawel sa zúčastnilo aj niekoľko rodín obetí zo Smolenska.

Hillary Clintonová navštívila tiež múzeum v niekdajšej továrni nemeckého podnikateľa Oskara Schindlera, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil životy stovkám židov. Pri tejto príležitosti informovala aj o podobe podpory USA pre nadáciu Múzea Osvienčim-Birkenau. Povedala, že vláda prezidenta Obamu požiada Kongres, aby jej poskytol 15 miliónov dolárov. Poľsko zriadilo nadáciu v januári. Jej úlohou je pomáhať pri konzervačných prácach v bývalom tábore smrti. Niekoľko európskych krajín už prisľúbilo nadácii celkovo 67 miliónov eur, najviac - 60 miliónov eur - Nemecko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy