Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Cypre zadržali 11. člena ruskej špionážnej siete
Zdielať na

Na Cypre zadržali 11. člena ruskej špionážnej siete

Polícia dolapila 55-ročného Kanaďana na základe zatykača Interpolu.

Kanaďana Roberta Christophera Metsosa (55) zatkli na letisku v Larnake, keď sa snažil odcestovať do Budapešti, uviedla polícia.

Policajný sudca prepustil Metsosa na kauciu 20.000 eur s tým, že do 30 dní sa začne súdne konanie v prípade jeho vydania na trestné stíhanie.

Hovorca cyperskej polície pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že k zatknutiu Metsosa došlo na základe zatykača Interpolu. "Hľadaný je pre pranie špinavých peňazí a špionáž," povedal hovorca.

Muž je podľa predpokladov jedenástym členom špionážnej siete v USA, ktorá podľa amerických úradov dlhodobo získavala informácie pre ruskú vládu.

Desiatich údajných agentov už zatkla americká FBI. Metsosa obvinili, že dostával od ruskej vlády peniaze, ktoré ďalej poskytoval ostatným agentom. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti tajne prijímal peniaze od vládneho predstaviteľa z ruskej diplomatickej misie pri OSN v New Yorku.

Umožnenie kaucie pre cudzincov, ktorí majú byť vydaní na stíhanie do druhého štátu, je pre cyperské súdy nezvyčajné, uviedol Reuters. Na súdnych pojednávaniach sa prokuratúra zvyčajne odvoláva na riziko úteku cez medzinárodne neuznanú Severocyperskú tureckú republiku na severe ostrova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy