Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vrahovi tehotnej Egypťanky potvrdili doživotie
Zdielať na
Zahraničie

Vrahovi tehotnej Egypťanky potvrdili doživotie

Zdroj: steakpinball/ilustračné

Súd potvrdil 28-ročnému Alexovi W doživotný trest

Spolkový súdny dvor v Karlsruhe totiž zamietol vrahovo odvolanie. Pre tlačovú agentúru DPA to dnes potvrdil najvyšší predstaviteľ drážďanského súdu Gerd Halfar.

Nemec ruského pôvodu bodol 1. júla 2009 počas odvolacieho konania v súdnej sieni najmenej 16-krát obeť po tom, čo ho Egypťanka zažalovala pre urážku na detskom ihrisku ešte z roku 2008, pretože ju nazval kvôli šatke na hlave teroristkou a islamistkou. Muža vtedy stíhali na slobode a súd ho na prvom stupni zaviazal k zaplateniu pokuty vo výške 750 eur.

Krajinský súd v Drážďanoch v novembrovom verdikte, ktorý vyniesol v súlade s argumentáciou prokuratúry za trestné činy vraždy, pokusu o vraždu a nebezpečného ublíženia na zdraví, konštatoval mimoriadnu závažnosť konania páchateľa, čo prakticky vylučuje jeho predčasné prepustenie na slobodu po odpykaní si 15 rokov. Obhajoba sa vyslovila za posúdenie činov ako zabitia a pokusu o zabitie v afekte, ale neuspela.

Páchateľ musí podľa rozsudku navyše odškodniť rodičov, vdovca i trojročného syna zavraždenej za materiálne i nemateriálne škody, ktoré im spôsobil.

Vraha, ktorý žije v spolkovej republike iba od roku 2003, priviedla podľa názoru prokuratúry k zločinu mimoriadna nenávisť voči "Neeurópanom a moslimom". Muž, ktorý k obvineniam po týždne zaryto mlčal, sa k činu priznal iba  týždňom pred vynesením novembrového verdiktu nemeckej justície.

"Dnes už ani sám neviem pochopiť, prečo som sa dopustil tohto zločinu," citoval vtedy zo šesťstránkového písomného priznania obžalovaného jeho právny zástupca Veikko Bartel. Podľa tohto dokumentu nebola motívom útoku na Egypťanku a jej manžela, ktorého vážne zranil, nenávisť voči cudzincom, ale sklamanie z nemeckej justície.    

Obžalovaný, ktorý sa prihlásil k svojej xenofóbnej orientácii, sa cítil údajne šikanovaný štátom a bezbranný, navyše mal obavy z nepodmienečného trestu väzenia. Útočisko hľadal týždne pred súdnym konaním v alkohole, v dôsledku čoho sa ocitol "v komickom stave". Svoj útok však neplánoval, v plnom rozsahu si ho ani nepamätá.

Vražda, ku ktorej došlo pred očami trojročného syna obete, vyvolala veľké pobúrenie nielen v Nemecku, ale i ďaleko za hranicami spolkovej republiky. Z arabského sveta sa ozvali aj hlasy volajúce po odplate vrátane výzvy na likvidáciu páchateľa.

Zdá sa však, že kauza napriek vyčerpaniu právnych prostriedkov sa nekončí. Súčasný obhajca páchateľa Michael Sturm totiž pre agentúru DPA dnes naznačil, že má v úmysle preskúmať možnosť podania sťažností na Spolkový ústavný súd a Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy