Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Duchovní majú na konte asi 100 prípadov sexuálneho zneužitia
Zdielať na

Duchovní majú na konte asi 100 prípadov sexuálneho zneužitia

Zdroj: Trishhhh/ilustračné

V Taliansku došlo v uplynulom desaťročí k asi stovke prípadov zneužitia duchovnými.

Novinárom to počas prebiehajúceho výročného zasadania talianskeho episkopátu povedal dnes v Ríme generálny tajomník tamojšej biskupskej konferencie, biskup Mariano Crociata. Z jeho slov však nebolo zrejmé, či pri týchto konaniach došlo aj k odsúdeniu duchovných.

Podľa biskupa sa však v Taliansku neráta so zriadením osobitnej komisie pre spracovanie tejto problematiky, ako tomu je napríklad v Nemecku. Na to jestvuje, ako povedal, dostatok prvkov v smerniciach Kongregácie pre náuku viery, ako aj v nedávnom liste pápeža Benedikta XVI. adresovanom írskym biskupom.

"Veriaci chcú mať jasno, požadujú, aby sme prijali potrebné opatrenia. Požadujú, aby sa cirkev skvalitnila. Želajú si, aby sa táto dráma využila ako príležitosť na zvýšenie kvality v cirkevnom živote," cituje biskupove slová agentúra APA.

Aj keď talianska legislatíva nepredpokladá nevyhnutnosť trestného oznámenia v súvislosti s pedofilným správaním kňaza, tento fakt nevylučuje spoluprácu biskupov s justičnými orgánmi, povedal Mariano Crociata. Dodal, že ani v dôsledku prípadov zneužitia nezaznamenali v Taliansku pokles počtu školákov v katolíckych vzdelávacích zariadeniach.

Najčítanejšie správy