Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Južná Kórea vraj sfalšovala dôkazy o potopení lode
Zdielať na
Zahraničie

Južná Kórea vraj sfalšovala dôkazy o potopení lode

Zdroj: TASR/Xinhua, Yao Dawei

Tvrdenie, že loď potopilo severokórejské torpédo, je vraj zámienkou na vojnu

Severokórejský vládny Výbor pre mierové zjednotenie Kóreí vo vyhlásení uviedol, že Južná Kórea "hľadá zámienku na vojnu so Severom". "Bábková vláda v Soule vytvorila na Kórejskom polostrove takú vážnu situáciu, že vojna môže vypuknúť hneď teraz," píše sa vo vyhlásení. KĽDR zároveň pohrozila úplným zmrazením vzájomných vzťahov, zrušením zmluvy o neútočení ako aj ukončením akejkoľvek spolupráce.

Medzinárodná vyšetrovacia komisia na základe získaných dôkazov dospela k záveru, že korvetu juhokórejského námorníctva zasiahlo 250-kilogramové torpédo typu, aký používa Severná Kórea.

Jedným z dôkazov je časť torpéda, ktoré vyšetrovatelia vytiahli z dna Žltého mora a ktorého typ "perfektne zodpovedá" typu torpéda, aké chcela Severná Kórea vyvážať. Pchjongjang svoju vinu vo štvrtok okamžite poprel s tým, že ide o "výmysel".

Potopenie porušilo prímerie

Juhokórejský prezident Li Mjung-pak považuje potopenie bojovej lode severokórejským torpédom za porušenie Charty OSN ako aj prímeria, ktoré ukončilo vojnu medzi oboma Kóreami. Reakcia Soulu bude pre závažnosť celého incidentu "veľmi rozumná a uvážlivá".

Li to v piatok povedal na mimoriadnom zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť, ktorá rokuje o opatreniach proti KĽDR v reakcii na závery medzinárodnej vyšetrovacej komisie. Tá na základe získaných dôkazov dospela k záveru, že korvetu juhokórejského námorníctva zasiahlo severokórejské torpédo.

Prezident Li by mal oznámiť reakciu jeho krajiny na potopenie lode v televíznom prejave začiatkom budúceho týždňa. Soul už vylúčil vojenskú odvetu pre obavy z vypuknutia vojny. Záležitosť s najväčšou pravdepodobnosťou predloží Bezpečnostnej rade OSN, ktorú požiada o zavedenie prísnejších sankcií voči KĽDR.

Za sprísnenie sankcií sú aj Spojené štáty. V prípade protiopatrení Severná Kórea už pohrozila úplným zmrazením vzájomných vzťahov, zrušením zmluvy o neútočení ako aj ukončením akejkoľvek spolupráce.

Južná a Severná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave. Vojnu z rokov 1950-53 totiž neukončila mierová dohoda, ale len prímerie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy