Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Obvinenia biskupa zo zneužívania sa nepotvrdili
Zdielať na
Zahraničie

Obvinenia biskupa zo zneužívania sa nepotvrdili

Zdroj: YOUTUBE

Nemecká prokuratúra stopla vyšetrovanie biskupa Waltera Mixu

"Podozrenie, pokiaľ ide o pohlavné zneužitie, sa nepotvrdilo," uviedol prokurátor Helmut Walter. Predbežné vyšetrovanie neprinieslo dôkazy o takomto čine, pričom aj údajná obeť dôrazne poprela, že bola zneužitá. Obvinenia predtým poprel aj biskupov právnik.

Mixa (69) minulý mesiac ponúkol rezignáciu na post biskupa po obvineniach z fyzického týrania detí a neoprávneného využívania financií od sponzorov. Pápež Benedikt XVI. tento víkend jeho rezignáciu prijal.

Biskup spočiatku všetky obvinenia z fyzického trestania detí odmietal. Neskôr však pripustil, že fackoval chovancov Detského domova sv. Jozefa v bavorskom Schrobenhausene, v ktorom svojho času pôsobil. Naďalej však popiera tvrdenia, že niekoho bil päsťami či palicou. Viacero jeho chovancov miestoprísažne vyhlásilo, že boli v 70. a 80. rokoch vystavení takémuto násiliu.

Nezávislý vyšetrovateľ Sebastian Knott zverejnil dnes správu s podrobnosťami o obvineniach. V predbežnej správe s výpoveďami ôsmich obetí sa píše o "ťažkých telesných trestoch", tmavej komore, verbálnom ponižovaní chovancov, ktorých mal Mixa udierať päsťami, palicou a v jednom prípade remeňom.

Tieto obvinenia podľa Knotta spĺňajú okrem iného skutkovú podstatu ťažkého ublíženia na zdraví a týrania zverencov, avšak v prípadoch už dávno uplynula premlčacia doba.

Zdielať na

Najčítanejšie správy