Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
USA a Rusko musia spolupracovať v boji proti terorizmu
Zdielať na

USA a Rusko musia spolupracovať v boji proti terorizmu

Zdroj: TASR

Obama zdôraznil, že žiadna krajina nie je schopná osamote zastaviť teroristov útočiacich po celom svete.

V interview, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok a jeho prepis zverejnil Biely dom v sobotu, Obama zdôraznil, že žiadna krajina nie je schopná osamote zastaviť teroristov útočiacich po celom svete.

Šéf Bieleho domu pripomenul, že so svojím ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom telefonoval okamžite po marcovom teroristickom útoku na moskovské metro. Okrem ochoty Spojených štátov pomôcť pri pátraní po páchateľoch, Obama vyjadril želanie zlepšiť obchodné a ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami.

Podľa amerického prezidenta existuje priestor na spoluprácu predovšetkým v oblasti špičkových technológií. Obama vyslovil nádej, že Medvedev počas svojej júnovej návštevy v USA zavíta aj do známeho centra vedy a výskumu v kalifornskom Silicon Valley.

V otázke rozširovania NATO bol americký prezident opatrný. Povedal, že sa teší na Medvedevove myšlienky o novej bezpečnostnej architektúre v Európe. "Mám pocit, že všetci členovia NATO chcú mať s Ruskom silné vzťahy postavené na spolupráci," povedal Obama s tým, že medzi kľúčové princípy pri tom patrí rešpektovanie územnej integrity v rámci medzinárodne uznaných hraníc a odmietnutie koncepcií o sférach vplyvu v Európe.

Najčítanejšie správy