Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko ignorovalo obavy Rakúska z Mochoviec
Zdielať na
Zahraničie

Slovensko ignorovalo obavy Rakúska z Mochoviec

Zdroj: Michal Brcak

Slovenské úrady ukončili proces posudzovania vplyvov na životné prostredie bez zodpovedania obáv Rakúska

"Tento postup nezodpovedá dohode," citovala APA rakúskeho ministra životného prostredia Nikiho Berlakovicha. "Je to urážka voči Rakúsku a hrubo to odsudzujem," dodal Berlakovich.

Doterajší postup predstavuje "masívne porušenie doposiaľ dobrých susedských vzťahov medzi Slovenskom a Rakúskom," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva životného prostredia. Rakúsko vždy jasne zdôrazňovalo, že všetky bezpečnostné otázky sa musia objasniť pred záverečnou správou EIA.

"Informoval som preto ministra zahraničných vecí a dal som podnet, aby konal na svojej úrovni," vyhlásil Berlakovich. Podniknú sa aj patričné protestné kroky.
Rakúske ministerstvo si podľa Berlakovicha pozvalo slovenského veľvyslanca a požiada ho o vysvetlenie. Ministerstvo zahraničných vecí SR dnes potvrdilo, že stretnutie sa uskutoční v piatok.

Aj rakúsky veľvyslanec na Slovensku sa stretne so slovenským ministrom zahraničných vecí, aby predostrel rakúske stanovisko k tomuto postupu. Berlakovich požiadal spolkového kancelára Wernera Faymanna, aby aktívne konal u slovenského premiéra Roberta Fica.

Jednostranný záver EIA kritizovali aj viedenská mestská radkyňa pre životné prostredie Ulli Sima, hornorakúsky člen radnice pre životné prostredie Rudi Anschober, odporcovia atómovej energie a ochrancovia životného prostredia. Zároveň chcú do celej veci zapojiť Európsku úniu.

Ulli Sima dnes označila za "absolútne nezodpovedné", že iba 160 kilometrov od Viedne by sa mala vybudovať jadrová elektráreň so zariadeniami a technikou zo 70. rokov. "Slovensko ignoruje viacero bezpečnostných sťažností, ponecháva kľúčové otázky bezpečnosti jednoducho nezodpovedané a uzatvára ticho a tajne správu EIA - to je úplne neprijateľné."

Proti Mochovciam sa na jeseň vyslovilo viac ako 200.000 Viedenčanov. Anschober vyzval spolkovú vládu, aby s vecou oboznámila Európsku komisiu, pretože správa EIA nezodpovedá európskym štandardom, dodala agentúra APA.

Greenpeace podalo na Najvyššom súde SR žalobu na ministerstvo životného prostredia pre podozrenie z priameho finančného konfliktu záujmov vybraného spracovateľa posudku a návrhu záverečného stanoviska spoločnosti Decom, a.s., ktorá je dcérskou spoločnosťou VUJE a.s. Tá má podpísané zmluvy na dostavbu elektrárne v Mochovciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy