Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z výletnej lode do Dunaja unikla nafta
Zdielať na
Zahraničie

Z výletnej lode do Dunaja unikla nafta

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Pre osem kilometrov dlhú škvrnu v stredu dočasne uzavreli úsek Dunaja nad Viedňou

"Rakúska strana nás ubezpečila, že prijali účinné a úspešné opatrenia na zamedzenie šírenia tejto škvrny," uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek.

Havária bola podľa jeho slov úspešne zlikvidovaná. "Vyčistili zasiahnutý breh a urobili aj prieskum - obhliadku z vrtuľníka, či náhodou niekde niečo nezostalo," dodal. Obavy, že škvrna by mohla znečistiť tok Dunaja na Slovensku sú podľa jeho slov neodôvodnené.

Nafta sa dostala do vody pri Greifensteine, keď si posádka výletnej lode Fidelio pri prečerpávaní paliva nevšimla, že v jednej z nádrží nefungovalo zabezpečenie proti preplneniu, vyplýva zo zistení vyšetrovateľov. Fidelio sa plavila pod švajčiarskou vlajkou po prúde Dunaja.

Nie je jasné, koľko paliva skončilo v Dunaji. Rakúski hasiči uviedli, že išlo o "väčšie množstvo" nafty, ktorá vytvorila osem kilometrov dlhú a miestami 30 metrov širokú škvrnu v pravej časti toku rieky po mesto Klosterneuburg pri Viedni. Únik si všimol v noci na stredu majiteľ hostinca pri Dunaji.

Zasiahnutý úsek, ktorého uzavretie sa dotklo približne 30 osobných a nákladných lodí, znova sprístupnili pre lodnú dopravu v stredu popoludní. Norné steny ostanú na niektorých miestach ešte dva až tri dni a vo Viedni budú situáciu naďalej sledovať, uviedlo velenie krajinského hasičského zboru.

Vrstva paliva na Dunaji bola príliš tenká na to, aby ju zastavili hadicami. Naftu preto striekali chemikáliami, ktoré majú zaistiť, že sa na ceste do Čierneho mora sama odbúra, informovala tlačová agentúra APA. Dolnorakúski a viedenskí hasiči nasadili do akcie celkovo 170 mužov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy