Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pracovníci bánk štrajkujú po tragédii v Grécku
Zdielať na
Zahraničie

Pracovníci bánk štrajkujú po tragédii v Grécku

Zdroj: REUTERS

Zamestnanci gréckych bánk dnes vstúpili do 24-hodinového štrajku

K tragédii došlo v Aténach počas masových protestov proti vládnym úsporným opatreniam, ktoré majú odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu.

Smrť muža a dvoch žien, vrátane jednej tehotnej, šokovala verejnosť. V Grécku dochádza počas pouličných protestov často k násiliu, zriedka však má za následok obete.

"Ťažko hľadám slová na vyjadrenie môjho zármutku a rozhorčenia," uviedol včera večer prezident Karolos Papulias. "Naša krajina sa dostala na pokraj priepasti. Je našou kolektívnou zodpovednosťou zaistiť, že neprekročíme okraj."

Odbory bankových zamestnancov vyzvali na štrajk na protest proti úmrtiu troch kolegov vo veku 32-36 rokov. Odsúdili násilie, zároveň však vyhlásili, že k úmrtiam došlo následkom vládneho rozhodnutia zaviesť úsporné opatrenia.

V stredu vyšlo do ulíc Atén odhadom 100.000 ľudí v rámci celonárodného štrajku proti reformám, ktoré majú zaistiť finančnú pomoc Medzinárodného menového fondu (MMF) a krajín eurozóny.

O tvrdých rozpočtových škrtov vo výdavkoch dnes rokuje parlament, k hlasovaniu by malo dôjsť vo večerných hodinách. Vládni socialisti premiéra Jorgosa Papandrea majú v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu a očakáva sa, že návrh prejde bez problémov.

Polícia dnes uviedla, že pri stredajších násilnostiach v Aténach utrpelo zranenia 41 policajtov a 15 civilistov. Celkovo bolo zadržaných 70 osôb. V Aténach dnes zatiaľ vládne napätý pokoj, odbory však ohlásili ďalšie protestné zhromaždenie a nevylúčili ďalšie štrajky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy