Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Grécku pomôžeme, dostane 110 miliárd eur
Zdielať na

Grécku pomôžeme, dostane 110 miliárd eur

Grécko však musí ušetriť 30 miliárd eur.

"Komisia považuje dohodnutý súbor opatrení za spoľahlivý a dôveryhodný," uviedol Barroso vo vyhlásení. "Komisia je presvedčená, že podmienky pre pozitívnu odpoveď na žiadosť gréckej vlády sú splnené a odporúča aktiváciu koordinovaného európskeho mechanizmu na pomoc Grécku, v zmysle dohodnutého viacročného reformného programu", povedal Barrosso. Pre uvoľnenie pomoci Grécku je potrebné, aby žiadosť vlády v Aténach formálne schválili Európska komisia a Európska centrálna banka (ECB).

Grécky minister financií George Papaconstantinou vyhlásil že úsporné opatrenia, ku ktorým sa zaviazala jeho vláda, dosiahnu počas nasledujúcich troch rokov hodnotu do 30 mld. eur. Grécko sa ďalej zaviazalo v tomto roku znížiť svoj rozpočtový deficit na 8,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. V roku 2011 by mal deficit gréckych verejných financií klesnúť na 7,6 % HDP a v roku 2012 na 6,5 % HDP krajiny. Zníženie deficitu pod úroveň 3 % HDP v zmysle maastrichtských kritérií grécka vláda neočakáva skôr ako v roku 2014. Celkový grécky verejný dlh by mal do roku 2013 vzrásť na 150 % HDP krajiny a od roku 2014 grécka vláda počíta s jeho postupným znižovaním.

"Od nás všetkých sa očakáva, aby sme urobili rozhodnutie," povedal Papaconstantinou na tlačovej konferencii v Aténach. "Máme voľbu medzi krachom alebo záchranou. Voľba je medzi realizáciou ambiciózneho a náročného trojročného programu, programu štrukturálnych reforiem, ... alebo medzi stavom, keď sa krajina dostane do absolútne bezvýchodiskovej situácie," zdôraznil minister. Úsporný plán ďalej podľa ministra predpokladá zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 23 % zo súčasných 21 %, 10-percentný rast spotrebnej dane z palív, alkoholu a tabaku, ako aj ďalšie znižovanie platov verejných zamestnancov a dôchodkov.

Grécka vláda v súčasnosti očakáva, že HDP krajiny v tomto roku klesne o 4 %, v roku 2011 o 2,6 %, pričom v roku 2012 by sa grécka ekonomika mala vrátiť k rastu na úrovni 1,1 percenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy