Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Grécko sa dohodlo s EÚ a MMF
Zdielať na

Grécko sa dohodlo s EÚ a MMF

Zdroj: SITA

Podľa premiéra Grécko čakajú ťažké časy.

Ako uviedol na zasadnutí vlády, ktorú grécka televízia vysielala v priamom prenose, alfou a omegou dnešného Grécka je vyhnúť sa bankrotu. "Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách a v tomto úsilí budem aj pokračovať, aby sa krajina do bankrotu nedostala," povedal Papandreu s tým, že "nikto si ani nevie predstaviť objem dlhu, aký predchádzajúca vláda po sebe zanechala".

"Máme za sebou dlhé rokovania a podarilo sa nám presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že to nie je iba náš problém, ale že je to aj problém toho, ako fungujú trhy a ako ochrániť euro," dodal premiér.

Upozornil Grékov, že budú musieť obetovať veľmi veľa, ale je to nevyhnutné. "Máme pred sebou ťažké roky, no zvládneme ich. Ak však neprinesieme obete, Grécko zbankrotuje. Ak áno, získame priestor a čas, ktoré potrebujeme na uskutočnenie veľkých zmien," dodal Papandreu.

Pozitívom dohody podľa neho je, že súkromného sektora sa škrty nedotknú, čoho sa mnohí obávali. Grécka vláda však musí urobiť opatrenia, ktoré zasiahnu dôchodcov a zamestnancov verejného sektora. "Je to preto, pretože hlavným problémom je práve verejný sektor," uviedol grécky premiér.

Okrem už spomínaných obmedzení pre verejný sektor (zmrazenie rastu platov, zrušenie 13. a 14. platu, prepúšťanie) by úsporné opatrenia mali podľa premiéra zahrňovať aj zvýšenie spotrebných daní a rozsiahle škrty vo výdavkov na armádu a zdravotníctvo.

Konkrétne opatrenia dohodnuté s EÚ a MMF plánuje vláda zverejniť v priebehu dnešného dňa. Dohoda potom poputuje na pôdu parlamentu, ktorý by ju mal schváliť do piatku 7. mája. Zároveň dnes popoludní sa v Bruseli zídu na mimoriadnej schôdzke ministri financií eurozóny, ktorí by dohodu mali schváliť a oznámiť konkrétne čísla v rámci pomoci.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Najčítanejšie správy