Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Komunisti využili 1. máj na protest proti NATO
Zdielať na
Zahraničie

Komunisti využili 1. máj na protest proti NATO

Zdroj: REUTERS

Niekoľko tisíc komunistických demonštrantov požadovalo odstúpenie premiéra Putina

Osláv Medzinárodného dňa práce sa v približne 1000 mestách po celom Rusku zúčastnilo dovedna 1,7 milióna ľudí - väčšina z nich bola však provládnych.

V samotnom hlavnom meste Moskva, kde manifestovalo 7000 ľudí, zatkli spomedzi nich najmenej dve osoby, informovala internetová stránka KremlinCritics. V Petrohrade síce demonštrácie neboli oficiálne povolené, ale aj tu sa zhromaždilo okolo 500 ľudí.

Účastníci komunistickou stranou zorganizovaného prvomájového pochodu Moskvou okrem tradičných transparentov s nápismi Mier, Práca, Máj či Socializmus vyrukovali tentoraz aj so sloganmi namierenými proti Severoatlantickej aliancii.

Komunisti využili svoju každoročnú demonštráciu solidarity s pracujúcimi celého sveta na protest proti účasti západných vojenských jednotiek - z USA, Británie a Francúzska - na pochode ku Dňu víťazstva, ktorý sa bude v Moskve konať 9. mája.

"NATO na Červenom námestí - porážka!" a "NATO, choď preč z Červeného námestia!" kričali demonštranti.

Tohtoročný Deň víťazstva, pripomínajúci 65. výročie porážky nacistického Nemecka, bude vôbec prvým v dejinách, čo sa na jeho pravidelných oslavách na Červenom námestí zúčastnia jednotky západných štátov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy