Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Omylom obvineného zo septembrových útokov odškodnia
Zdielať na
Zahraničie

Omylom obvineného zo septembrových útokov odškodnia

Zdroj: YOUTUBE

"Bolo to pre mňa peklo a trvalo deväť rokov," povedal pilot Lotfi Raissi

Britský minister spravodlivosti Jack Straw potvrdil, že Lotfi Raissi s trvalým pobytom v Británii je oprávnený dostať finančné odškodné po zdĺhavom súdnom zápase. Presnú sumu stanoví nezávislý odhadca.

Raissiho (36) zatkli doma neďaleko londýnskeho letiska Heathrow desať dní po útokoch na USA, keď Spojené štáty požiadali o jeho vydanie. Tvrdili, že navštevoval kurz lietania s jedným z únoscov lietadiel, ktorými teroristi spáchali atentáty.

Muž strávil päť mesiacov vo väzení, potom mu povolili prepustenie na kauciu a na jar 2002 ho zbavili akéhokoľvek podozrenia z účasti na sprisahaní. Raissi začal svoj boj o finančné odškodnenie v roku 2004. Odvolací súd v roku 2008 vyhlásil, že sa v roku 2001 stal "obeťou vystupňovanej emocionálnej atmosféry" a nariadil vyplatenie odškodného.

"Bolo to pre mňa peklo a trvalo deväť rokov," povedal dnes Raissi novinárom. "Zničilo mi to život, zničilo mi to kariéru. Nemôžem na to ani nájsť slová. Teraz ma minister spravodlivosti úplne očistil a mám radosť," dodal.

Raissi pre britskú spravodajskú stanicu BBC uviedol, že jeho boj o očistenie mena "nebol vecou odškodného. Bojoval som za spravodlivosť a to, čo na konci toho všetkého chcem, je ospravedlnenie".

Zdielať na

Najčítanejšie správy