Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ubil invalidného brata na smrť!
Zdielať na
Zahraničie

Ubil invalidného brata na smrť!

Zdroj: novinky.cz

František najprv s bratom popíjal, potom ho zbil a spôsobil mu vážne zranenia

Tragédia sa odohrala 22. júla 2008 v dome na kraji Hanušovic. Bratia osudný deň výdatne popíjali alkohol v staršom domčeku, ktorý zdedili po rodičoch. Obžalovaný tam podnapitý fyzicky napadol svojho brata, ktorý bol v stave ťažkej opilosti.

Násilník súrodenca najprv surovo zbil, potom ho škrtil, hrdúsil a taktiež bil a kopal do brucha. Spôsobil mu tak natrhnutie čreva a zlomil niekoľko rebier. Muž bezprostredne po útoku zomrel. „Príčinou smrti bol opuch mozgu, ktorý mohlo spôsobiť dusenie, hrdúsenie, znepriechodnenie dýchacích ciest, ale i etanolová otrava a taktiež záchvat epilepsie, ktorou napadnutý muž roky trpel,“ konštatoval predseda senátu KS Vladimír Hendrych.

Navrátil vinu odmietol a tvrdil, že bratra nenapadol. Vraj sa mu len snažil pomôcť pri epileptickom záchvate. Súd však jeho obhajobu neakceptoval. Nevyhovel síce obžalobe, ktorá útočníka vinila z vraždy, uznal ho však vinného z pokusu vraždy.

„Vec bola nesmierne zložitá po skutkovej i právnej stránke. Pokiaľ ide o vinu,  priame dôkazy chýbali. Tie nepriame ale tvoria ucelený okruh a Navrátila presvedčivo usvedčujú. S právnou kvalifikáciou to bolo ešte zložitejšie. Znalci pripustili, že príčinou opuchu mozgu nemuselo byť výhradne násilie obžalovaného. Preto vražda nebola na mieste. Musel si byť ale vedomý, že jeho útok môže spôsobiť bratovi smrť. Preto to bol pokus o vraždu,“ vysvetlil Hendrych.

Informáciu priniesol spravodajský portál novinky.cz

Zdielať na

Najčítanejšie správy