Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lajčák: Sme za čo najskorší vstup Chorvátska do EÚ
Zdielať na

Lajčák: Sme za čo najskorší vstup Chorvátska do EÚ

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko dlhodobo presadzuje čo najskoršie prijatie Záhrebu do Únie.

Počas dňa ho v Záhrebe prijmú aj najvyšší ústavní predstavitelia krajiny. Cieľom cesty je potvrdiť vynikajúcu úroveň dvojstranných vzťahov, ktoré sa rozvíjajú bez problémov a dynamicky.

Minister Lajčák tiež zopakuje pokračujúce odhodlanie SR podporovať Chorvátsko na ceste do EÚ. Slovensko dlhodobo presadzuje čo najskoršie prijatie Záhrebu do Únie a aktíve mu pomáha svojimi skúsenosťami z prístupového procesu a z adaptácie na fungovanie v rámci EÚ, okrem iného aj pri využívaní európskych financií. Chorvátsko má špecifický záujem o skúsenosti z komunikačnej stratégie pre referendum o vstupe do Únie.

Medzi Ministerstvom zahraničných vecí SR a Chorvátska je už v súčasnosti veľmi dobrá spolupráca a obaja ministri dnes podpíšu dokument o jej rozšírení na ďalšiu oblasť - spoluprácu diplomatických akadémií oboch rezortov.

Šéf slovenskej diplomacie bude s partnermi v Záhrebe diskutovať aj o ďalšom rozširovaní EÚ na Balkán, či o situácii v regióne s ohľadom na neuspokojivý vývoj v Bosne a Hercegovine.

Dnes o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.

Najčítanejšie správy