Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dnes vybavia asi polovicu európskych letov
Zdielať na

Dnes vybavia asi polovicu európskych letov

Zdroj: TASR/Scott Heppell/ilustračné

"Nemôžeme čakať, kým sa oblak popola rozplynie," konštatoval eurokomisár Siim Kallas.

Čiastočné zlepšenie situácie naznačujú predpovede, podľa ktorých sa približne polovica európskeho vzdušného priestoru čistí od vulkanického prachu z islandskej sopky.

"Prognóza je, že sa zajtra uskutoční polovica letov... Postihnutá bude pravdepodobne polovica územia EÚ," uviedol španielsky štátny tajomník pre európske záležitosti Diego López Garrido, ktorého krajina v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo EÚ.

Podľa jeho slov by mala Európa riešiť situáciu spoločne, a nie nekoordinovaním zavádzaním regionálnych obmedzení a výluk.

Podobný názor vyslovil aj európsky komisár pre dopravu Siim Kallas, podľa ktorého je súčasná situácia v leteckej doprave neudržateľná. Zdôraznil, že je potrebné hľadať koordinované riešenia bez ohrozenia bezpečnosti cestujúcich.

"Nemôžeme čakať, kým sa oblak popola rozplynie," konštatoval eurokomisár. V pondelok popoludní sa uskutoční technické stretnutie ministrov dopravy, ktorí vyhodnotia výsledky testovacích letov, vykonávaných vo viacerých euróskych krajinách.

Hlavné združenia európskych letísk a aerolínii spochybnili dnes primeranosť aktuálnych reštrikcií v leteckej doprave a vyzvali na ich prehodnotenie.

V priebehu dnešného dňa sa situácia v európskom letovom priestore ešte o niečo zhoršila. Oproti normálnemu stavu, keď sa v Európe denne uskutoční okolo 24.000 letov, sa dnes očakávalo len asi 4000 letov. Sobotňajšia štatistika zaznamenala 4886 uskutočnených letov. Od štvrtka dosiahol počet zrušených letov číslo 63.000.

Najčítanejšie správy