Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pápež sa stretol s obeťami zneužívania
Zdielať na

Pápež sa stretol s obeťami zneužívania

"Bol (Benedikt XVI.) hlboko pohnutý ich príbehmi a vyjadril pocit hanby a ľútosti nad tým, čo si obete a ich rodiny vytrpeli," uviedol Vatikán.

K vopred neohlásenému stretnutiu došlo na vatikánskom veľvyslanectve po tom, ako pápež odslúžil omšu pod holým nebom.

"Bol (Benedikt XVI.) hlboko pohnutý ich príbehmi a vyjadril pocit hanby a ľútosti nad tým, čo si obete a ich rodiny vytrpeli," uviedol Vatikán.

Išlo o prvé stretnutie hlavy katolíckej cirkvi s obeťami zneužívania zo strany duchovných, odkedy sa prevalil rozsiahly škandál týkajúci mnohých takýchto prípadov.

"Pomodlil sa s nimi a uistil ich, že cirkev robí a bude robiť všetko, čo je v jej silách na vyšetrenie obvinení, privedenie pred spravodlivosť zodpovedných za zneužívanie a realizáciu účinných opatrení s cieľom ochrany mladých ľudí v budúcnosti," uviedlo vyhlásenie Svätej stolice.

Počas omše pápež vyzval obyvateľov Malty, aby si uchovávali vieru a nešli po ceste zvodných nerestí.

"Je lákavé myslieť si, že dnešné pokročilé technológie môžu naplniť naše potreby a zachrániť nás pred všetkými rizikami a nebezpečenstvami, ktoré nás trápia. Ale nie je to tak. V každej chvíli nášho života úplne závisíme od Boha," vyhlásil pápež v záverečný deň dvojdňovej návštevy stredomorského ostrova.

Na bohoslužbe sa napriek dažďu zúčastnili desaťtisíce ľudí. Maltský arcibiskup Paul Cremona v príhovore uviedol, že katolícka cirkev by mala preskúmať samú seba a svoje metódy šírenia kresťanstva. "Vieme, že vo svetle týchto meniacich sa podmienok sa nemôžeme len držať modelu cirkvi, ako sme boli po desaťročia zvyknutý," povedal.

Katolíci tvoria až 95 percent obyvateľstva Malty. Pápež navštívil Maltu pri príležitosti 1950. výročia stroskotania apoštola Pavla na tomto ostrove. Išlo o prvú zahraničnú cestu Benedikta XVI. v tomto roku.

Najčítanejšie správy