Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rakvu Kaczynského preniesli do varšavskej katedrály
Zdielať na
Zahraničie

Rakvu Kaczynského preniesli do varšavskej katedrály

V nedeľu ráno rakvy dopravia vojenským lietadlom na štátny pohreb do Krakova

Arcibiskup Varšavy Kazimierz Nycz v gotickej katedrále začal slúžiť večernú zádušnú omšu za prezidentský pár. Po bohoslužbe zostanú telesné pozostatky manželov Kaczynských v katedrále a až do rána sa budú pri nich môcť modliť aj obyčajní ľudia. V nedeľu ráno rakvy dopravia vojenským lietadlom na štátny pohreb do Krakova.

Hlavné námestie Varšavy predtým zaplnilo približne stotisíc Poliakov dnes zaplnilo hlavné námestie Varšavy, aby sa rozlúčilo s 96 obeťami minulotýždňového leteckého nešťastia pri Smolensku.

Medzi smútiacimi boli dcéra zosnulého prezidentského páru Maria a brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczynski. K účastníkom patrili exprezident Lech Walesa, premiér Donald Tusk či úradujúci prezident Bronislaw Komorowski.

Zosnulého prezidenta s manželkou pochovajú v nedeľu v Krakove, v katedrále na niekdajšom kráľovskom zámku Wawel.

K zrúteniu poľského vládneho lietadla došlo pri pristávaní v sobotu 10. mája v ruskom Smolensku. Prezidentský pár a ďalší významní predstavitelia krajiny cestovali do neďalekej Katyne pripomenúť si 70. výročie masakry 22.000 poľských dôstojníkov sovietskou tajnou službou. Medzi obeťami sú viacerí politici, čelní predstavitelia armády či guvernér Poľskej centrálnej banky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy