Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poľsko sa lúči s obeťami leteckej katastrofy
Zdielať na
Zahraničie

Poľsko sa lúči s obeťami leteckej katastrofy

Približne stotisíc Poliakov dnes zaplnilo hlavné námestie Varšavy

Približne stotisíc Poliakov dnes zaplnilo hlavné námestie Varšavy, aby sa rozlúčilo s 96 obeťami minulotýždňového leteckého nešťastia pri Smolensku, kde zahynul aj prezident Lech Kaczynski s manželkou.

Verejný smútočný obrad sa konal na Námestí Józefa Pilsudského a začal sa dvoma minútami ticha na pamiatku zosnulých. Na veľkom pódiu boli vystavené fotografie všetkých obetí leteckého nešťastia, ktorých mená na úvod prečítali. Na ich poctu vypálili vojaci čestné salvy.

V davoch ľudí bolo vidieť červeno-biele poľské vlajky s čiernymi stužkami. Medzi smútočnými hosťami boli dcéra zosnulého prezidentského páru Maria a brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczynski. K účastníkom patrili exprezident Lech Walesa, premiér Donald Tusk či úradujúci prezident Bronislaw Komorowski.

"Náš svet sa zrútil druhýkrát na rovnakom mieste," uviedol v príhovore Komorowski o havárii blízko Katynského lesa. Tragédiu charakterizoval ako zriedkavý moment v histórii, ktorý zjednotil Poliakov.

Premiér Tusk označil leteckú haváriu za "najväčšiu povojnovú tragédiu Poľska". "Náš najhlbší pocit jednoty, zrodený v okamihu smútku, musí pretrvať, pretože potom budú mať obete dôležitý, hlboký zmysel," povedal.

Smútočná rozlúčka pokračovala bohoslužbou. Vo varšavskej katedrále sa dnes večer bude za prezidentský pár konať zádušná omša. Rakvy s prezidentom a jeho manželkou Máriou prevezú z prezidentského paláca, kde boli od utorka verejne vystavené, do Varšavskej katedrály. Večernú omšu tam odslúži varšavský arcibiskup.      

Prezidentský pár pochovajú zajtra v Krakove na kráľovskom zámku Wawel. Plánovanú účasť na nedeľňajšom pohrebe pre problémy v leteckej doprave už zrušili niektorí svetoví lídri.

Sopečné mračno z islandskej sopky, ktoré zasiahlo veľkú časť Európy, si vyžiadalo uzavretie veľkého počtu letísk. Na pohrebe sa tak nezúčastnia
švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, kráľ a premiér Španielska Juan Carlos I. a José Luis Rodríguez Zapatero, či fínska prezidentka Tarja Halonenová.

Na pohreb neprídu ani delegácie z Macedónska, Egypta, Indie, Pakistanu, Japonska, Južnej Kórey, Mexika a Nového Zélandu.

Úrad francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho uviedol, že napriek dopravným obmedzeniam chce do Krakova v nedeľu priletieť.

Český prezident Václav Klaus oznámil, že do Krakova príde vlakom. Prezidenti Slovenska a Slovinska Ivan Gašparovič a Danilo Türk pocestujú autom.

Rumunský prezident Traian Basescu sa do Krakova vydal dnes popoludní. Podľa oznámenia jeho úradu smeroval do mesta Oradea vrtuľníkom a odtiaľ autom cez Maďarsko a Slovensko do Poľska. 

Z Ríma nemohol odletieť kardinál Angelo Sodano, dekan Kardinálskeho kolégia, ktorý mal za obete leteckej tragédie dnes celebrovať svätú omšu.

Poľsko stále očakáva príchod takmer 100 osobností, vrátane prezidentov USA a Ruska Baracka Obamu a Dmitrija Medvedeva.

Dnes sú v Poľsku uzavreté všetky letiská pre lety vo výške nad šesť kilometrov. 

K zrúteniu poľského vládneho lietadla došlo pri pristávaní v sobotu 10. apríla v ruskom Smolensku. Prezidentský pár a ďalší významní predstavitelia krajiny cestovali do neďalekej Katyne pripomenúť si 70. výročie masakry 22.000 poľských dôstojníkov sovietskou tajnou službou. Medzi obeťami sú viacerí politici, čelní predstavitelia armády či guvernér Poľskej centrálnej banky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy