Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Telo exilového prezidenta priviezli do Varšavy
Zdielať na
Zahraničie

Telo exilového prezidenta priviezli do Varšavy

Zdroj: isifa.com

Pohreb bývalého exilového prezidenta Kaczorowského bude v pondelok

Telo v rakve pokrytej poľskou zástavou niesla čestná stráž a úradujúci prezident Bronislaw Komorowski mu vzdal úctu. "Bol symbolom kontinuity a nezávislosti. Bol to veľký vlastenec...Je čas odpočívať, poľský pútnik. Je čas odpočívať, prieskumník. Je čas odpočívať, dobrý vojak. Pán prezident, rodná zem Vás víta, ale aj dáva posledné zbohom," povedal Komorowski.

Na letisku boli prítomné stovky smútiacich ľudí, členovia rodiny - vdova a dcéry, ktoré bozkávali rakvu - a vládni predstavitelia na čele s premiérom Donaldom Tuskom. Po krátkom obrade rakvu umiestnili do pohrebného auta, ktoré sa vydalo smerom k palácu Belvedere. Tam bude Kaczorowského telo odpočívať až do plánovaného pondelkového pohrebu vo varšavskom Chráme Božej prozreteľnosti.    

Kaczorowski sa narodil v roku 1919, rok potom, ako Poľsko získalo opäť nezávislosť po viac ako storočí cudzej vlády. Za účasť v odboji proti obsadeniu Poľska Sovietskym zväzom v roku 1939 na základe dohody s nacistickým Nemeckom ho odsúdili na smrť, no neskôr ho Sovieti vyviezli na Sibír do gulagu.

Po páde paktu Berlín-Moskva a napadnutí Sovietskeho zväzu Nemeckom v roku 1941, Moskva oslobodila svojich zajatcov výmenou za vojenskú službu. Pod západným velením Kaczorowski bojoval na Blízkom východe a v Taliansku.

Po vyhnaní Nemcov z Poľska Sovieti inštalovali v krajine komunistickú vládu, ktorú západné mocnosti uznali. Komorowski spolu s desiatkami tisícov poľských antikomunistov po skončení vojny v roku 1945 odišiel do exilu.

K poľskej exilovej vláde so sídlom v Londýne sa pridal v roku 1980. Vláda sa stretávala ako "symbol potvrdia nezávislosti Poľska". V júli 1989, keď sa komunistický režim v Poľsku rozpadal, vymenoval londýnsky kabinet Kaczorowského za exilového prezidenta. O rok nato sa v Poľsku konali prvé slobodné voľby na čele s lídrom opozície Lechom Walesom ako prezidentom. V decembri 1990 Kaczorowski rezignoval a venoval Walesovi oficiálne insígnie predvojnovej republiky ako symbol spojenia nového demokratického Poľska s minulosťou.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy