Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Telo poľskej prvej dámy sa vrátilo do vlasti
Zdielať na

Telo poľskej prvej dámy sa vrátilo do vlasti

AKTUALIZOVANÉ! Lietadlo s telom tragicky zosnulej prvej dámy Poľska Marie Kaczynskej pristálo dnes dopoludnia vo Varšave.

Počas letu Maria Kaczyńska nebola prítomná v prezidentskom salóniku v prednej časti lietadla. Nachádzala sa v zadnej časti, spoločne s príbuznými obetí masakru v Katyni. Všetkých pasažierov vzadu požiar po páde lietadla spálil na uhoľ. Ako píšu Novinky.cz, prvú dámu identifikovali ju až podľa iniciálok na jej prsteni.

Lietadlo s telom tragicky zosnulej prvej dámy Poľska Marie Kaczynskej pristálo dnes dopoludnia vo Varšave. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Telo prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý spolu s manželkou a ďalšími 94 predstaviteľmi poľského verejného života zahynul pri páde lietadla pri ruskom meste Smolenk, identifikovali už skôr a previezli z Ruska do Varšavy v nedeľu.

Rakvy s pozostatkami manželov Kaczynských budú od dnes vystavené v prezidentskom paláci, aby sa s nimi mohli Poliaci rozlúčiť.

Ako informoval Český rozhlas, na mimoriadnom zasadnutí poľského Sejmu i Senátu sa dnes poľskí politici rozlúčia s 15 poslancami a tromi senátormi, ktorí zahynuli pri sobotnej leteckej katastrofe.

Na miestach, kde zákonodarcovia v oboch komorách parlamentu pravidelne sedávali, dnes budú len kytice.

Prezidenta pochovajú v nedeľu

Poľského prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul pri víkendovej leteckej katastrofe na západe Ruska, pochovajú v nedeľu. Informovala o tom v utorok prezidentská kancelária.

"Na sobotu je naplánovaná smútočná rozlúčka, po ktorej bude v nedeľu nasledovať pochovanie prezidentského páru," uviedol pre verejnoprávny Poľský rozhlas Jacek Sasin, zástupca šéfa kancelárie prezidenta. "Miesto, kde bude prezidentský pár pochovaný, už rodina vybrala, no zatiaľ ho nemôžeme zverejniť," dodal.

Termín predčasných prezidentských volieb zverejnia v stredu

Úradujúci poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes oznámil, že v stredu zverejní termín predčasných prezidentských volieb, ktoré sa musia konať po tragickej smrti Lecha Kaczynského pri víkendovej havárii lietadla v Rusku.

"Zdá sa mi to absolútne nevyhnutné," odpovedal Komorowski na otázku redaktora televíznej stanice TVP, či v stredu oznámi dátum volieb.

Podľa poľskej ústavy má Komorowski 14 dní na stanovenie termínu volieb od úmrtia prezidenta. Voľby sa musia uskutočniť do 60 dní od tohto rozhodnutia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy