Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľský prezident neprežil pád lietadla!
Zdielať na
Zahraničie

Poľský prezident neprežil pád lietadla!

Príčinou tragédie mohla byť chyba pilota

Lietadlo s poľským prezidentom Lechom Kaczynským na palube havarovalo 1,5 kilometra pred letiskom západoruského mesta Smolensk. 

Lietadlo "zoťalo vrcholky stromov, zrútilo sa a rozbilo na časti," uviedol guvernér smolenského regiónu Sergej Antufiev pre ruské médiá. Pád "nikto neprežil," dodal.

Podľa údajov hovorcu ministerstva zahraničia Piotra Pszkowského stroj po páde začal horieť.

Na palube lietadla boli okrem poľského prezidenta a jeho manželky aj ďalšie významné poľské osobnosti.

"Na palube bol prezident, jeho manželka, šéf generálneho štábu armády a zástupca ministra zahraničia Andrzej Kremer," uviedol. Medzi obeťami je s určitosťou aj guvernér poľskej národnej banky Slawomir Skrzypek (na snímke vo fotogalérii), šéf prezidentskej kancelárie Wladyslaw Stasiak, bývalý prezident Ryszard Kaczorowski, šéf Inštitútu národnej pamäti Janusz Kurtyka, vicemaršálek Sejmu Jerzy Samjdziński a vojenský biskup Poľských ozbrojených síl Tadeusz Ploski s jeho kancelárom a tajomníkom Janom Oszinským.

Na palube lietadla boli aj rodiny obetí katynskej tragédie, pri ktorej na jar roku 1940 prišli o život tisíce poľských vojenských zajatcov a intelektuálov.

Podľa ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti mohla byť príčinou tragédie chyba pilota. "Príčinou bola pravdepodobne chyba posádky počas pokusu pristáť," píše agentúra citujúca nemenované zdroje zo smolenského regiónu.

"Pilot sa rozhodol pristáť v Smolensku aj napriek tomu, že dostal z letiskovej riadiacej veže radu, aby vzhľadom na nepriaznivé počasie pristál so svojím strojom radšej v Minsku," povedal britskej agentúre hovorca Andrej Jevsejenkov.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie stroj spadol 300 až 400 metrov od pristávacej dráhy vojenského letiska Smolensk-Severnyj. K tragédii mohla prispieť aj hustá hmla.

Lietadlo typu Tupolev TU154M malo údajne najmenej 20 rokov, jeho výroba však má tento rok zaniknúť.

Kaczynski bol na ceste z Varšavy do ruského mesta Katyň, kde sa mal zúčastniť na spomienke pri príležitosti 70. výročia masakry tisícov dôstojníkov poľskej armády sovietskou NKVD.

Predseda poľského parlamentu Bronislaw Komorowski prostredníctvom svojho hovorcu uviedol, že v reakcii na správu o úmrtí hlavy štátu preberá právomoci prezidenta.

Poľsko prišlo o najlepších synov a dcéry. Katyň sa do histórie poľského národa zapíše navždy ako najčernejší bod. Nastal čas, aby sme sa všetci pomodlili za vlasť. Napísal to dnes poľský denník Gazeta Wyborcza v správe o havárii lietadla.

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Piotr Paszkowski informoval, že na zozname ľudí z oficiálnej poľskej delegácie bolo 89 cestujúcich, z toho jeden na odlet neprišiel.

"Stále nevieme úplne prijať túto tragédiu a neviem, čo to bude znamenať pre budúcnosť krajiny. Nič podobného sa v histórii Poľska ešte nestalo," uviedol Paszkowski.

Pri pamätníku na masakru poľských vojnových zajatcov sovietskymi vojakmi v Katyni sa zhromaždili stovky ľudí s poľskými vlajkami, mnohí plačom prejavovali svoj žiaľ.

Poľský premiér Donald Tusk zvolal mimoriadne zasadnutie kabinetu. Na prezidentskom paláci spustili štátnu vlajku na pol žrde. V nedeľu o 12.00 h si Poľsko dvoma minútami ticha uctí obete smolenskej tragédie.
    
Haváriu lietadla prešetrí vládna komisia na čele s premiérom Vladimirom Putinom. Jej úlohou bude preskúmanie všetkých okolností katastrofy. Informovala o tom tlačová agentúra ITAR-TASS.

Šesťdesiatročný Kaczynský sa stal prezidentom v decembri 2005, keď vo voľbách porazil Tuska. Bol dvojčaťom poľského opozičného lídra a bývalého premiéra Jaroslawa Kaczynského. Na jeseň sa chcel v prezidentských voľbách uchádzať o druhé funkčné obdobie. Jeho vyzývateľom by bol pravdepodobne predseda parlamentu Bronislaw Komorowski, kandidát Tuskovej vládnej Občianskej platformy. Na základe ústavy by mal práve Komorowski teraz prevziať prezidentské povinnosti.

Kaczynský bol ženatý s ekonómkou Mariou, s ktorou mal jednu dcéru Martu.

Chronológia najtragickejších havárií ruských lietadiel TU-154 od roku 2001

3. júla 2001 - Lietadlo TU-154 sa zrútilo pri sibírskom meste Irkutsk, zahynulo 145 osôb.
      
4. októbra 2001 - Ruské lietadlo TU-154 letiace z Izraela sa zrútilo do Čierneho mora po zásahu zablúdenou ukrajinskou raketou počas vojenského cvičenia na Kryme. Zomrelo všetkých 78 ľudí na palube.
      
12. februára 2002 – pri katastrofe lietadla TU–154 v Iráne zahynulo 105 pasažierov a 12 členov posádky.
      
1. júla 2002 - TU-154 Baškirských aerolínií sa zrazilo počas letu s nemeckým nákladným lietadlom nad juhozápadom Nemecka, zomrelo 68 ľudí, z toho 52 detí a mládeže.
      
24. augusta 2004 - Čečenskí samovražední atentátnici vyhodili do vzduchu dve dopravné lietadlá (TU–154 a TU–134) niekoľko minút po sebe po štarte z Moskvy. Zomrelo spolu 90 ľudí.
      
22. augusta 2006 - Ukrajina - Pri neúspešnom núdzovom pristáti pri meste Doneck na východe Ukrajiny havarovalo lietadlo Tupolev TU-154 so 170 ľuďmi na palube. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami bolo aj 39 detí. Tupolev letel z ruského čiernomorského letoviska Anapa do Petrohradu a nad Ukrajinou sa stratil z radarov.
      
15. júla 2009 - Lietadlo Tu-154 iránskej spoločnosti Caspian Airlines havarovalo krátko po štarte z letiska v Teheráne. Medzi 168 obeťami katastrofy boli občania Arménska a ďalší príslušníci veľkej komunity etnických Arménov žijúcich v Iráne.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="489" width="620">


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Najčítanejšie správy