Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pre miesto pohrebu prezidenta vyšli do ulíc miest tisíce ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Pre miesto pohrebu prezidenta vyšli do ulíc miest tisíce ľudí

Nechýbali transparenty s nápismi ako "Wawel pre kráľov", "Kardinálny omyl" na strane jednej či "Nechajte ich odpočívať v pokoji"

Na rozdiel od utorkového večera sa však v uliciach objavila aj skupina niekoľkých stovák stúpencov uloženia telesných pozostatkov tragicky zosnulého prvého páru krajiny v krypte katedrály na Waweli.

Rozhodnutie pochovať Lecha Kaczynského s manželkou na mieste, kde popri poľských kráľoch odpočívajú architekt poľskej nezávislosti maršal Józef Pilsudski či tragicky zosnulý generál Wladyslaw Sikorski, naďalej rozdeľuje poľskú verejnosť.

REUTERS

V Krakove tak včera večer nechýbali transparenty s nápismi ako "Wawel pre kráľov", "Kardinálny omyl" na strane jednej či "Nechajte ich odpočívať v pokoji" alebo "Kardinál (Dziwisz), ďakujeme" na strane druhej.

Demonštranti, ktorých rozdeľuje policajný kordón, narušili v Krakove aj plynulosť miestnej hromadnej dopravy.

Vo Varšave sa demonštranti-odporcovia krakovského pohrebu zhromaždili pred Palácom kultúry a vedy, nechýbali tu napríklad slogany ako "Varšava pre prezidentov, Wawel pre kráľov" alebo "Prezident patrí do Varšavy".

Podobné protestné akcie sa vo večerných hodinách uskutočnili aj v ďalších poľských mestách, napríklad v Poznani, Katoviciach, Gdansku a Štetíne, ale aj v Lodži a vo Vroclave. Tu však podľa poľských médií vyšli do ulíc len desiatky osôb.

Na pohrebe prezidentského páru zahrajú v Krakove Berlínski filharmonici

Svetoznámi Berlínski filharmonici uvedú na štátnom pohrebe tragicky zosnulého poľského prezidentského páru Lecha a Marie Kaczynských, ktorý sa uskutoční v nedeľu 18. apríla popoludní v Krakove, Metamorfózy Richarda Straussa.

Ich vystúpenie pod taktovkou dirigenta sira Simona Ratllea bude signálom solidarity umeleckého telesa s Poľskom a poľským národom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckú ambasádu vo Varšave.

Spolkovú republiku Nemecko bude na smútočnom akte zastupovať tak prezident Horst Köhler, ako aj kancelárka Angela Merkelová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy