Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Predčasné prezidentské voľby budú zrejme 20. júna
Zdielať na
Zahraničie

Predčasné prezidentské voľby budú zrejme 20. júna

Zdroj: REUTERS

O termíne hlasovania sa definitívne rozhodne až o týždeň

Zverejnenie termínu volieb sa pôvodne očakávalo už po dnešnom rokovaní dočasného prezidenta Bronislawa Komorowského so zástupcami politických strán.

Podľa informácií Tuskovho spolupracovníka Grzegorza Schetynu si však opozičné strany vynútili odklad konečného rozhodnutia ohľadne termínu.

Komorowski prevzal kompetencie poľskej hlavy štátu po tom, čo v sobotu pri páde vládneho lietadla tragicky zahynul prezident Lech Kaczynski. Podľa očakávaní sa mal Kaczynski v budúcich voľbách stať prezidentským kandidátom hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Podľa dnes zverejneného dokumentu poľského parlamentu by sa prvé kolo volieb malo konať buď 13. júna, alebo 20. júna 2010.

Obdobie štátneho smútku za obeťami havárie sa predĺžilo

Kremeľ dnes oficiálne oznámil, že ruský prezident Dmitrij Medvedev sa zúčastní pohrebu zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie, ktorí zahynuli v sobotu 10. apríla pri havárii lietadla v západnom Rusku. Uviedla to ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Úradujúci poľský prezident Bronislaw Komorowski predĺžil štátny smútok za obeťami leteckej tragédie až do nedeľnej polnoci. Informoval o tom dnes novinárov hovorca vlády.

"Obdobie smútku sa predĺžilo, aby sa zhodovalo s nedeľňajším pohrebom poľského prezidenta a jeho manželky v Krakove," vysvetlil hovorca. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy