Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V Nemecku protestujú za mier
Zdielať na
Zahraničie

V Nemecku protestujú za mier

Zdroj: TASR/Jon Dimis/ilustračné

Tradičné Veľkonočné mierové pochody pokračovali desiatkami akcií

Účastníci mali v dôsledku najnovších strát v Afganistane smutnú aktuálnu príležitosť poukázať na zodpovednosť spolkovej vlády za podľa ich názoru "cynickú a nerozumnú politiku". Mierová obnova Afganistanu má šancu iba v prípade neodkladného odsunu medzinárodných síl, zaznelo pri tejto príležitosti.

Ďalšími prioritnými témami demonštrantov sú v tomto roku likvidácia všetkých jadrových zbraní a boj proti nemeckému vývozu zbrojárskych produktov. V Mníchove sa podľa organizátorov zhromaždilo asi 1200 demonštrantov, v Lipsku to boli asi tri stovky ľudí, vo Wiesbadene necelá stovka účastníkov.

Ďalšie protestné akcie sú dnes naplánované okrem iného v Düsseldorfe, Kolíne nad Rýnom, Braunschweigu, Saarbrückene, Stuttgarte, Brémach a Kieli. Veľkonočné pochody, ktoré sa začali na Veľký piatok, majú v Nemecku už 50-ročnú históriu.

Vznikli v roku 1960 na základe britského vzoru a etablovali sa ako protestná akcia mierového hnutia proti zbraniam hromadného ničenia. Záujem o tieto protesty upadol po skončení obdobia studenej vojny.

V tomto roku pripravili mieroví aktivisti akcie vo vyše 70 mestách Nemecka, ich ťažisko pripadá na dnešok a na Veľkonočný pondelok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy