Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sedemročná kráľovná samby sa na karnevale v Riu rozplakala
Zdielať na

Sedemročná kráľovná samby sa na karnevale v Riu rozplakala

Najmladšia kráľovná v dejinách svetoznámeho brazílskeho karnevalu v Riu de Janeiro, sedemročná Julia Lira, sa dnes na čele slávnostného sprievodu rozplakala, keď ju obkolesili kamery.

Dievčatko v bohato zdobenom tope a minisukni ušitej z fialových pierok neisto prešlo prvých 50 metrov sprievodu. Juliin otec - šéf školy samby Varadouro - ju potom chytil za ruku a predstavil ju davu ľudí. Zoširoka sa usmiala na fotografov a oddaných fanúšikov.

Po desiatich minútach slávnostnej prehliadky, keď ju celý ten čas obkolesovali desiatky fotografov a televíznych kamier, malá Julia Lira prepukla do plaču. Jej neoficiálna ochrankyňa, hovorkyňa celej skupiny zo školy Varadouro Joice Hurtadová, ju vzala do náručia a odviedla mimo pozornosti ľudí.

Po piatich minútach upokojovania sa Julia vrátila na svoje miesto, na čelo zástupu bubeníkov zo školy samby Varadouro. Otec ju však okamžite odviedol zo sprievodu preč a mimo pozornosti médií.

"Bola jednoducho vystrašená zo všetkých tých kamier, zameraných na jej tvár," povedala Hurtadová po slávnostnom sprievode. "Keď sme ju odviedli do náručia jej mamy, rýchlo sa upokojila a potom pokračovala v úžasnom tanci," dodala.

Keď sa Julia opäť spamätala a začala v čele sprievodu tancovať sambu, televízne kamery zachytávajúce karneval pre milióny Brazílčanov, už neukázali ani jeden záber malého dievčatka.

Ešte pred začiatkom sprievodu Juliin otec Marco Lira tvrdil, že jeho dcéra "je šťastná a pripravená tancovať".

Po sprievode však otec aj dcéra vyzerali unavení a citovo vyčerpaní. Keď sa jej pýtali, ako sa jej karneval páčil, Julia sa zmohla iba na zopár nenápadných úsmevov, ale ani na jedno slovo.

Niektorí diváci vyjadrili názor, že nebola ešte zrelá stať sa stredobodom pozornosti.

"Je príliš malá na to, aby bola kráľovnou školy samby. Dievčatku v jej veku by nemali zverovať takú náročnú úlohu," povedala 60-ročná žena medzi divákmi.

Rozhodnutie zveriť Julii na karnevale rolu kráľovnej školy samby Varadouro vyvolala už skôr pobúrenie ochrancov práv detí, ktorí sa stavali proti jej účasti. Podľa ich vyjadrení sa touto sexuálne podfarbenou úlohou poverujú zvyčajne zvodné a sporo odeté modelky či herečky.

Do Ria de Janeiro prišlo tento rok na veľkú párty 730.000 návštevníkov, čo je päťpercentný nárast oproti vlaňajšku.

Je to prvý karneval odvtedy, čo Rio vyhlásili za organizátora olympijských hier v roku 2016. Mesto známe násilím medzi drogovými gangmi sa úrady snažia predstaviť ako bezpečné pre veľké udalosti.

Už sa však objavilo aj niekoľko správ o násilnostiach. Holandského turistu Alexandra Korsa Johannesa (37) postrelil lupič, keď sa odvážny muž snažil ochrániť svoju holandskú spoločníčku. Podľa slov polície muža operovali a v nedeľu sa nachádzal v stabilizovanom zdravotnom stave.

Informovala agentúra AP.


Zväčšiť mapu

Najčítanejšie správy