Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Počas 23-ročnej kómy vraj počul všetko, čo sa okolo neho dialo
Zdielať na

Počas 23-ročnej kómy vraj počul všetko, čo sa okolo neho dialo

"Nikdy nezabudnem na ten deň," popísal Rom moment, keď lekári okolo neho konečne zistili, že nie je v kóme, ale jeho mozog je pri vedomí po celý čas!

Ako informoval denník The Daily Mail, Rom Houben bol od roku 1983 paralyzovaný a v kóme. Lekári po niekoľkých testoch určili jeho vedomie za "mŕtve".

Až kým neprišiel doktor Steven Laureys, vrcholný neurologický expert, ktorý použil hi-tech skenovanie a zistil, že mozog Roma funguje stále takmer úplne normálne.

"Bolo to moje druhé narodenie," popisuje tento moment Rom. "Celý čas som proste len sníval o lepšom živote. Frustrácia je príliš slabé slovo na popísanie pocitov, ktoré som mal."

Rom mohol od toho momentu vyťukávať správy na obrazovku počítača. Teraz mu počítač umožňuje čítať a posielať správy svojim priateľom.

Podľa experta Laureysa však nie je tento prípad ojedinelý. Podobných prípadov, kedy ľudia v kóme v skutočnosti vnímajú svet vôkol seba, len nedokážu ostatných o tom upovedomiť, je vraj stále veľa a to po celom svete. Ide vraj o "falošnú" kómu.

Najčítanejšie správy