Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
WHO zvýšila stupeň výstrahy pred prasacou chrípkou na štvrtý
Zdielať na

WHO zvýšila stupeň výstrahy pred prasacou chrípkou na štvrtý

Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolf

Nákaza si doteraz vyžiadala už takmer 150 obetí

Mexiko uviedlo, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila stupeň výstrahy pred prasacou chrípkou na štvrtý. Uviedol to dnes hovorca mexického ministerstva zdravotníctva Carlos Olmos.

Štvrtý stupeň výstrahy podľa WHO znamená, že potenciálny pandemický vírus preukázal známky ľahkého prenosu z človeka na človeka, ktorý spôsobil epidémiu najmenej v jednej krajine. Naznačuje významné zvýšenie rizika globálnej epidémie, neznamená však, že nevyhnutne musí dôjsť k pandémii.

Najvyšší je stupeň šesť znamenajúci celosvetovú pandémiu. Množstvo odborníkov je presvedčených, že bude nemožné zastaviť chrípkový vírus, ktorý sa už šíri vo viacerých krajinách.

Počet potvrdených prípadov nákazy ľudí dosiahol v USA 40, v Mexiku 26, v Kanade šesť a v Španielsku jeden prípad, informoval dnes hovorca WHO. Úmrtia na nový kmeň zatiaľ hlásilo len Mexiko.

Podozrenie na infekciu vírusom prasacej chrípky potvrdili v Nemecku u troch ľudí v meste Bielefeld (Severné Porýnie-Vestfálsko). Výsledky predbežných testov by mali byť známe ešte dnes večer a konečných testov v utorok alebo v stredu.

Dva prípady potvrdili v Škótsku a sedem ďalších je pravdepodobných, najmenej desať zatiaľ nepotvrdených prípadov hlásil Nový Zéland, podozrenie na výskyt po jednom prípade oznámili Francúzsko a Izrael.

Vyšetrovanie prvých potenciálnych prípadov nákazy hlásili aj v Peru a Guatemale po návrate spolu dvoch pacientov z Mexika s príznakmi chrípky. Guatemala kontroluje všetkých cestujúcich pri návrate zo susedného Mexika cez hraničné priechody, rovnaké opatrenie zaviedli na letisku v peruánskej Lime.
 
Zástupca generálnej riaditeľky WHO Keidži Fukuda uviedol, že najlepším prístupom v boji proti nákaze, ktorá si doteraz vyžiadala najmenej 149 životov v Mexiku a rozšírila sa do Spojených štátov, Kanady a Európy, je skôr zmierňovanie, než obmedzovanie.

"Zatiaľ nepovažujeme vznik pandémie za neodvratný," uviedol Fukuda a dodal, že "situácia je premenlivá a stále sa vyvíja." Fukuda zároveň povedal, že experti potrebujú viac údajov, aby mohli rozhodnúť, či ide o ľahký prenos vírusu medzi ľuďmi a či by výroba sezónnych protichrípkových vakcín mala pokračovať.

"WHO situáciu veľmi pozorne sleduje a snaží sa uľahčiť proces vývoja vakcíny proti novému kmeňu vírusu prasacej chrípky H1N1," dodal Fukuda.

   


Najčítanejšie správy