Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Obama požiadal Kongres o ďalšie peniaze na vojny
Zdielať na

Obama požiadal Kongres o ďalšie peniaze na vojny

Zdroj: TASR/Ron Edmonds

Ako dôvod uviedol hrozby zo strany al-Káidy a znovu ožívajúceho Talibanu

Žiadosť o financie má pokryť zvyšok fiškálneho roka 2009, ktorý sa končí 30. septembra. Peniaze by boli prídavkom k sume vyše 822 miliárd dolárov (619,3 miliardy eur), ktoré Kongres schválil na obe vojny od roku 2001, dodal Obama. Vďaka novej žiadosti sa teda celkové náklady na vojny vyšplhajú na vyše bilión dolárov.

"V Afganistane a Pakistane čelíme bezpečnostnej situácii, ktorá si vyžaduje naliehavú pozornosť," napísal Obama v liste predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a vyzval zákonodarcov na urýchlené schválenie jeho žiadosti.

"Taliban znovu ožíva a al-Káida ohrozuje Ameriku zo svojho bezpečného útočiska na afgansko-pakistanskej hranici," vysvetlil Obama v písomnej žiadosti, ktorú zverejnil Biely dom. Takmer 95 percent požadovaných financií by išlo na podporu vojenského úsilia pri stabilizovaní Iraku, Afganistanu a Pakistanu, dodal Obama.

V žiadosti je tiež zahrnuté financovanie ďalších priorít národnej bezpečnosti, ktoré si určila Obamova administratíva - ako napríklad pomoc Mexiku v boji proti drogám, podpora bezpečnosti v Libanone a uzatvorenie väznice na americkej základni Guantánamo na Kube.

Kongres už schválil 65,9 miliardy dolárov (49,65 miliardy eur) na vojny v roku 2009 a niektorí protivojnovo zameraní demokrati vyjadrili výhrady k novej žiadosti. Minister obrany Robert Gates však uviedol, že Obamova politika pre Irak a Afganistan sa v Kongrese teší širokej podpore.

"Alternatívou k dodatočným financiám je okamžité a náhle stiahnutie vojakov z oboch krajín. A ja nepoznám nikoho, kto to pokladá za dobrú myšlienku," vyjadril sa Gates. Administratívu bývalého prezidenta Georgea W. Busha všeobecne kritizovali za predkladanie takýchto dodatočných žiadostí o financie na vojny. Obama prisľúbil, že s touto metódou prestane a štvrtková žiadosť o dodatočné peniaze je "posledná plánovaná". 

Najčítanejšie správy