Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vražda Daniela Tupého: Hlavné pojednávanie odročili
Zdielať na

Vražda Daniela Tupého: Hlavné pojednávanie odročili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Právnik Adam Puškár sa opäť postavil pred sudcu v kauze vraždy študenta Daniela Tupého. V rámci hlavného pojednávania boli znova vypočutí aj ďalší svedkovia.

V rámci pondelkového (20. 5.) pojednávania vypovedali štyria svedkovia. Dvaja muži a dve ženy. Jedna z nich bola žena Adama Puškára. Na začiatku pojednávania napadla Puškárova obhajoba procesné chyby v konaní. Žiadali, aby bola obžaloba odmietnutá a chceli návrat do prípravného konania.

Otec zavraždeného študenta si myslí, že jeden zo svedkov mal pri prvom výsluchu v roku 2006 klamať. "Pretože vtedy tvrdil, že bol doma a zrazu teraz tvrdí, že si síce moc nepamätá, ale že pravdepodobne tam bol. Čo je zaujímavé, že vyšetrovatelia s touto vecou nerobili nič. Ako keby nepoznali obsah spisu z roku 2006," uviedol Daniel Tupý.

Podľa dozorujúcej prokurátorky pondelkové výpovede svedkov priniesli to, čo bolo prezentované v prípravnom konaní. "Obaja svedkovia zotrvali na svojich výpovediach z prípravného konania, čiže z hľadiska hodnotenia ich ako dôkazu tam nedošlo k nejakej zmene," priblížila Soňa Juríčková, dozorujúca prokurátorka.

Zástupca rodiny Daniela Tupého si myslí, že niekto úmyselne odviedol v začiatkoch vyšetrovania pozornosť k zisteniu páchateľa a jeho postavenia pred súd. "Na nejakých Piťovcov. Takže v tom čase došlo podľa mňa k obvineniu ľudí, ktorí v tom čase nemali s tou kauzou nič spoločné," uviedol Roman Kvasnica, právny zástupca rodiny.

Ako možný dôvod odklonu v roku 2006 uviedol niekoľko príkladov. "Jedno auto patrilo šéfovi odboru ministerstva vnútra SR, teda jedno z tých áut, ktoré tam vtedy boli. Ďalšie auto patrilo dákej súkromnej bezpečnostnej službe. Jeden z chlapcov, ktorý pri útoku vtedy bol, pracoval v SBS-ke, ktorá strážila sídlo víťaza parlamentných volieb v roku 2006," priblížil Kvasnica. "Takže čo si o tom môže človek myslieť je len to, že po nástupe nového ministra vnútra v roku 2006 sa zmenila vyšetrovateľka a vyšetrovanie sa otočilo o 90 stupňov," doplnil Tupý.

Kvasnica priblížil, že idú viacerými smermi. "Prvý smer je vlastne potvrdenie dôvodnosti obžaloby, ktorá bola podaná na pána Puškára. Druhý smer je vyžadovanie OČTK, aby vyvodili zodpovednosť aj voči ďalšej osobe, ktorá sa viac-menej priznala, že útočila na telo zavraždeného Daniela Tupého," vysvetlil. Zástupca rodiny dúfa, že zistia, prečo bola pred rokmi táto kauza podľa jeho slov skrývaná a taktiež veria vo výrazný posun v kauze a potrestanie skutočných vinníkov.

Mestský sú Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na 25. septembera 2024.

​Súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého sa začal na bratislavskom mestskom súde vlani v novembri. Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy