Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zakladateľ WikiLeaks sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov
Zdielať na

Zakladateľ WikiLeaks sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov

Zdroj: TASR

LONDÝN / Vrchný súd v Londýne rozhodol o možnosti zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea o odvolaní sa voči deportácií do USA.

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange ďalej bojuje proti vydaniu do Spojených štátov. Vrchný súd v Londýne v pondelok 20. mája rozhodol, že záruky poskytnuté Washingtonom neboli dostatočné, a preto povolia, aby mohol Assange v odvolacom procese pokračovať. Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

​Spojeným štátom dal tri týždne na to, aby poskytli záruky týkajúce sa práv Assangea. USA sa zároveň museli zaručiť, že Assange nebude po vydaní odsúdený na smrť. Vrchní sudcovia londýnskeho súdu v pondelkovom verdikte uviedli, že záruky zo strany USA sú nedostatočné. Ak by sudcovia rozhodli v prospech vydania, Assangeove právne možnosti v Británii by sa vyčerpali a jeho právnici sa v takom prípade chceli obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva so žiadosťou o vydanie núdzového príkazu na zablokovanie deportácie.

​Washington žiada o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa aktivít Spojených štátov okolo vojen v Afganistane a Iraku.

Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov

Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v britskom väzení Belmarsh. Veľké mediálne organizácie, obhajcova slobody tlače či napríklad aj austrálsky parlament odsudzujú stíhanie Assangea na základe amerického zákona o špionáži z roku 1917, ktorý nikdy predtým nebol za zverejnenie tajných informácií použitý. Podľa nich má totiž dôvod napadnúť príkaz vlády Spojeného kráľovstva na vydanie do USA. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Verdikt súdu v pondelok ráno sprevádzali aj protesty. Stovky protestujúcich podľa Reuters držali transparenty a skandovali: "Osloboďte Juliana Assangea!" Na vlajkách s výzvou adresovanou americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi stálo: "Pustite ho, Joe!"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy