Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Riceová začala blízkovýchodné mierové rokovania
Zdielať na
Zahraničie

Riceová začala blízkovýchodné mierové rokovania

Zdroj: SITA/AP/Matty Stern/ilustračné

V poradí pätnásta cesta Riceovej do Izraela je tiež prípravou pred Bushovou májovou návštevou krajiny.

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová začala v nedeľu rokovania s izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi počas svojej poslednej návštevy regiónu, ktorej cieľom je podporiť blízkovýchodné mierové rozhovory. V poradí pätnásta cesta Riceovej do Izraela je tiež prípravou pred Bushovou májovou návštevou krajiny.

Rokovania ministerky sa začali stretnutím s izraelským ministrom obrany Ehudom Barakom, ku ktorému sa neskôr pripojí palestínsky premiér Salám Fajjád. Hlavnými témami sú zjednodušenie cestovných obmedzení a zlepšenie bezpečnosti na Západnom brehu.

Očakáva sa tiež, že Riceová vyzve Izrael, aby podnikol kroky na posilnenie autority palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a odstránil viac než 500 kontrolných stanovíšť, ktoré sú prekážkou pri rozvoji palestínskej ekonomiky. "Palestínčania by mali prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť," povedala americká ministerka zahraničných vecí pre novinárov.

Riceová pricestovala do Izraela z Londýna, kde medzinárodné kvarteto rokovalo okrem iného i o blízkovýchodnom mierovom procese a iránskej jadrovej otázke. V nedeľu sa v meste Ramalláh stretne aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a zúčastní sa trojstrannej schôdzky s izraelskou ministerkou zahraničných vecí Cipi Livniovou a bývalým palestínskym premiérom Ahmedom Kurájom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy