Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Namiesto behu s býkmi si pobežia pred sobmi
Zdielať na
Zahraničie

Namiesto behu s býkmi si pobežia pred sobmi

Zdroj: David McManus

V severošpanielskej Pamplone sa pri tradičných oslavách sviatku svätého Fermína rútia spolu s ľuďmi úzkymi uličkami historického mesta býky.

V severošpanielskej Pamplone sa pri tradičných oslavách sviatku svätého Fermína rútia spolu s ľuďmi úzkymi uličkami historického mesta býky.

Návštevníci zimného festivalu na Aljaške budú mať zase možnosť vyskúšať si únik bok po boku so sobmi.

Pri zahájovacom Behu sobov bude 24. februára v centre aljašského mesta Anchorage vypustených asi tucet zvierat. Odvážlivci, ktorí budú ochotní siahnuť do vreciek pre 20 dolárov (približne 400 korún), si môžu zadivočiť s nimi.

"Myslím, že budeme musieť odmietať záujemcov o túto akciu," zveril sa denníku Anchorage moderátor miestneho rádia Bob Lester.

Organizátori slávnosti s názvom Fur Rendezvous (Kožušinové rande) obmedzili počet účastníkov sobieho behu na 500 mužov a 500 žien, ktorí pobežia so sobmi oddelene. Záujem zatiaľ prejavilo asi 40 ľudí.

"Dodávateľ" sobov sa dal počuť, že má väčšie obavy o účinok behu na zvieratá ako na ľudí. "Ak sa začnú ľudia správať neľudsky, môže sa stať, že i táto vysoká zver sa bude chovať neľudsky," tvrdí.

Ťažkú hlavu má zrejme z toho, aby soby neboli príliš poslušné a poddajné.
"Mám strach, aby tam len tak nepostávali. Môže to byť veľmi pomalá prechádzka, pri ktorej budú zvieratá strkať ľuďom ňufáky do vreciek a hľadať tam nejakú maškrtu," strachuje sa Tom. Sobie parožie je podľa neho mäkké a nemôže nikoho prebodnúť, pretože sa strkajú dovnútra.

Zároveň si myslí, že by organizátori mali dvojnohých bežcov nejakým spôsobom znevýhodniť, aby obmedzili možnosť, že budú soby provokovať. "Myslím, že by mali byť oblečení v kožušinových bikinách a kožušinových pánskych plavkách bez nohavičiek, aby sa šance vyrovnali," vymyslel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy