Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Belgičania možno čelia teroristickému útoku
Zdielať na
Zahraničie

Belgičania možno čelia teroristickému útoku

Zdroj: redakcia

Belgicko podľa polície čelí možnému teroristickému útoku a úrady dnes v tejto súvislosti oznámili, že zatkli 14 osôb.

Belgicko podľa polície čelí možnému teroristickému útoku a úrady dnes v tejto súvislosti oznámili, že zatkli 14 osôb.

Hrozba sa vraj týka hlavne oblasti Bruselu a nie je konkrétna, informovali predstavitelia belgickej prokuratúry a vlády. V metropole boli preventívne posilnené bezpečnostné opatrenia predovšetkým pri objektov Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.     

Radikáli, ktorí majú "extrémistickú víziu islamu", chceli oslobodiť Tunisana Nizára Trabelsího, ktorý bol v júni 2004 v Belgicku odsúdení na desať rokov väzenia za prípravu útoku proti americkej vojenskej základne v Kleine Brogel, kde sa skladujú jadrové zbrane.

Ide o bývalého profesionálneho futbalistu, ktorý sa pripojil k šéfovi Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi, s ktorým sa stretol v Afganistane a pravdepodobne plánoval útoky na USA, upresnila Pellens.

Skupina 14 osôb bola ráno zatknutá pri odhalení pokusu údajných islamských aktivistov o oslobodenie istého člena teroristické siete Al-Káida, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch proti Spojeným štátom v septembri 2001.

"Plánovali použiť zbrane a výbušniny, aby ho vyslobodili. Tieto prostriedky však mohli byť použité aj na iné účely," vysvetlila možnú hrozbu hovorkyňa federálnej prokuratúry Lieve Pellens.

Úrady nechceli nič riskovať a prijali preventívne opatrenia, napriek tomu zatiaľ nie je žiadna správa o konkrétnej príprave nejakého atentátu, zdôraznil hovorca ministerstva Alain Lefevre.

Zdielať na

Najčítanejšie správy