Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Arcidiecéza varuje pred nástrahami sexu komiksom
Zdielať na
Zahraničie

Arcidiecéza varuje pred nástrahami sexu komiksom

Newyorská rímskokatolícka arcidiecéza varuje deti pred nástrahami sexu farebnými komiksami. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Newyorská rímskokatolícka arcidiecéza varuje deti pred nástrahami sexu farebnými komiksami.

Knihy boli vydané niekoľko rokov potom, čo sa objavili správy o zneužívaní farníkov rímskokatolíckymi kňazmi v Bostone, Los Angeles a v ďalších amerických mestách.

Joseph Zwilling, riaditeľ komunikácie arcidiecézy v New Yorku vraví, že cieľom kníh je dosiahnuť, aby boli deti v bezpečí.

„Vytvorili sme omalovánku a komiks pre deti v určitom veku. Chceme mladým pomôcť, aby sa v rôznych situáciách cítili bezpečne, aby vedeli, čo majú robiť a ako sa vyhýbať situáciám, ktoré by mohli predstavovať riziko,“ povedal.

28-stranový komiks „Archanjel", ktorý bol vydaný v septembri, hovorí o tínedžerovi, ktorí chce Archanjelovi oznámiť znásilnenie dvoch mladých žien, po ceste do školy.

Násilníkom je otec jednej ich kamarátky. Kniha je určená deťom starším ako desať rokov a distribuovaná do škôl v rámci náboženských vzdelávacích programov v New Yorku. Komiks sa dá tiež zdarma stiahnuť z internetu.

„Myslím, že ktokoľvek sa pozrie na knihu, uvidí, že téme sa venujeme citlivo, ale tiež priamo. Nechceme deti vystrašiť. Nechceme, aby žili v strachu a aby nedokázali nikomu dôverovať. To nie je našim cieľom, našim cieľom je poskytnúť im základné informácie, ktoré môžu v budúcnosti použiť na svoju bezpečnosť,“ povedal Zwilling.

Kritici obviňujú autorov, že sa v knihe nespomína, že sa násilníci nájdu aj v cirkevných kruhoch. Zwilling sa bráni: „nechceli sme poukázať na nikoho konkrétneho. Takéto veci sa dejú v každej sfére. My len chceme poskytnúť niekoľko základných pravidiel, smerníc, ako sa vyhnúť určitým situáciám, a keď sa už niečo také stane, aby deti nemali strach o tom hovoriť.“

V posledných rokoch musela rímskokatolícka arcidiecéza vyplatiť obetiam zneužitia členmi duchovenstva vysoké odškodné.

V roku 2007 sa arcidiecéza v Los Angelese zaviazala zaplatiť obetiam 660 miliónov dolárov, bostonská arcidiecéza v roku 2002 im vyplatila 85 miliónov dolárov.

78-ročný Joe Byrnes, ktorého pred 50 rokmi zneužil istý kňaz tvrdí, že táto kniha nie je dostatočne seriózna, dokonca ju označil za frašku či urážku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy