Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Silná víchrica zasiahla Nemecko, Švajčiarsko a západné Rakúsko
Zdielať na
Zahraničie

Silná víchrica zasiahla Nemecko, Švajčiarsko a západné Rakúsko

Zdroj: ČTK/AP/Huy Hung

Spôsobila značné materiálne škody, vyvrátené stromy narušili v niekoľkých miestach dopravu.

Prudká víchrica dosahujúca v nárazoch viac než 120 kilometrov za hodinu sa v noci na dnešok a ráno prehnala Švajčiarskom a západnými časťami Nemecka a Rakúska. Spôsobila značné materiálne škody, vyvrátené stromy narušili v niekoľkých miestach dopravu.

V niektorých mestách boli zastavené vianočné trhy, niektoré museli byť preventívne uzavreté. V mestách Bazilej a Gera víchrica zlomila vianočný stromček inštalovaný na námestiach. Straty na životoch hlásené zatiaľ neboli, len niekoľko zranených.

Pri Göttingene v Dolnom Sasku narazilo auto do prevráteného stromu, dvaja cestujúci vo veku 80 a 84 rokov boli ľahko zranení. V rovnakom regióne spadol strom na policajné auto: vozidlo bolo zdemolované, policajtom sa nič nestalo.

V Sársku bola dočasne uzavretá jedna diaľnica, pretože kanalizácia nestačila v jednom úseku odoberať napršanú vodu a na vozovke sa vytvorilo jazero. Vozovky diaľníc sa tak ocitli na viacerých miestach pod vodou, v iných zase víchrica zhodila stavebné lešenie.

Vo Švajčiarsku spôsobila víchrica takisto veľa škôd a dopravných ťažkostí. V horách dosahovala rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu, v nížinách ako pri Bazileji 127 kilometrov za hodinu. Táto intenzita stačila na vyvrátenie stromov, ktoré spôsobilo prerušenie dopravy a dokonca tiež zlomenie vianočného stromčeka na historickom námestí Bazileja.

Rakúsko bolo tiež zasiahnuté víchricou. Vyžiadala si prerušené elektrické vedenie a doprava, napaájania niektorých regionálnych vysielačov rakúskej televízie ORF.

Zdielať na

Najčítanejšie správy