Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kodaň žije vzburou, mládežníci rozpútali protesty
Zdielať na
Zahraničie

Kodaň žije vzburou, mládežníci rozpútali protesty

Niektorí demonštranti hádzali po mužoch zákona dymovnice, zakladali ohne, pokúšali sa prekonať policajné bariéry a autá. Pozrite si naše video, ako vyzerá situácia v Kodani.

Dánska polícia musela po protestoch, ktoré spôsobilo zbúranie mládežníckeho centra v Kodani zatknúť viac ako štyristo ľudí. Proti tisíckam mladých demonštrantov, ktorí sa neúspešne pokúšali obsadiť inú budovu použili aj slzný plyn.

Podľa hovorcu kodaňskej polície zatkli rekordných 437 ľudí. Väčšinu z nich však po noci strávenej v cele prepustia. Niektorí z nich hádzali po mužoch zákona dymovnice, zakladali ohne, pokúšali sa prekonať policajné bariéry a autá. "Začalo sa to ako pokojná demonštrácia. Neskôr sa však zvrtla na represie proti polícii," uviedol pre internetovú stránku spoločnosti BBC hovorca Flemming Munch. Podľa organizátorov sa demonštrácie zúčastnilo najmenej štyritisíc ľudí.

Mládežnícke centrum v kodaňskom dištrikte Noerrebro okupovali ľavicoví aktivisti od roku 1982. V roku 2000 ju mesto predalo istej kresťanskej skupine. Až do marca 2007, keď budovu zbúrali, ju obývali sqatteri.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy