Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Únia by mala bojkotovať OH v Číne kvôli Barme, povedal poslanec EÚ
Zdielať na

Únia by mala bojkotovať OH v Číne kvôli Barme, povedal poslanec EÚ

Zdroj: Thierry

"Olympiáda je jedinou skutočnou pákou, ktorú máme, aby sme primäli Čínu jednať... aby sme vyslali jednoznačné posolstvo, že podobné porušovanie ľudských práv nie je prijateľné," povedal podpredseda Európskeho parlament E. McMillan-Scott.

Štáty Európskej únie by mali bojkotovať Olympijské hry 2008 v Pekingu, pokiaľ Čína nevyužije v Barme svoj vplyv k pokojnému vyriešeniu situácie. V tomto zmysle sa pre agentúru Reuters dnes v Bruseli vyjadril podpredseda Európskeho parlamentu Edward McMillan-Scott.

Mieni napísať britskému premiérovi Gordonovi Brownovi a predstaviteľom Portugalska a vyzvať ich k diskusii o tom, či by sa športovci nemali postaviť proti pekingským hrám. "V Európskom parlamente panuje zhoda v tom, že Čína je kľúčovým hráčom. Čína je pánom bábok v Barme," povedal McMillan-Scott. "Olympiáda je jedinou skutočnou pákou, ktorú máme, aby sme primäli Čínu jednať... aby sme vyslali jednoznačné posolstvo, že podobné porušovanie ľudských práv nie je prijateľné," dodal.

Čína dnes v prvej oficiálnej reakci vyzvala Barmu k "zdržanlivosti," ale zároveň sa postavila proti výzvam EÚ a USA k zavedeniu nových sankcií OSN proti barmskej vojenskej vláde. Politici sa pritom zhodujú, že práve Peking má najväčší vplyv na barmskú juntu, ktorá sa rozhodla potlačiť protivládne protesty silou.

Protesty v Barme vedú buddhistickí mnísi a ich akcie majú ohlas v celej Ázii vrátane Číny, Kórei a Tibetu, uviedol McMillan-Scott. V uplynulých dňoch sa totiž vrátil z cesty po Tchaj-wane, Hongkongu a Thajsku.

"Toto náboženské povstanie vypĺňa politické vákuum. Nemôžete zabiť vieru a keď to skúsite, zabije to vás," dodal.

Najčítanejšie správy