Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Podozrivý z vraždy Litvinenka by chcel byť ruským prezidentom
Zdielať na
Zahraničie

Podozrivý z vraždy Litvinenka by chcel byť ruským prezidentom

Zdroj: ČTK

Andrej Lugovoj, pre britský Scotland Yard hlavný podozrivý z otravy emigranta Alexandra Litvinenka rádioaktívnym polóniom, dnes vyhlásil, že by chcel byť ruským prezidentom.

Andrej Lugovoj, pre britský Scotland Yard hlavný podozrivý z otravy emigranta Alexandra Litvinenka rádioaktívnym polóniom, dnes vyhlásil, že by chcel byť ruským prezidentom.

Lugovoj sa v posledných dňoch rozhodol pre politickú kariéru a stal sa dvojkou na volebnom zozname radikálnej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR). Prvým z niekoľkých stoviek kandidátov je predseda strany Vladimir Žirinovskij, tretím je Žirinovského syn.

Lugovoj, o ktorého vydanie súdu neúspešne žiada Veľká Británia, by si zvolením v parlamentných voľbách zaistil poslaneckú imunitu. Je pritom veľmi pravdepodobné, že LDPR v decembrových voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, uspeje. "K čomu je mi imunita? Na ruskom území nie som stíhaný," bránil sa obchodník a niekdajší pracovník ruskej tajnej služby názorom novinárov, že práve nedotknuteľnosť je jeho hlavným politickým cieľom.

V ruskom vyšetrovaní minuloročnej Litvinenkovej otravy Lugovoj figuruje len ako svedok, závery britského vyšetrovania Moskva neuznáva. Politický emigrant, kritik prezidenta Vladimíra Putina a niekdajší ruský spravodajský dôstojník Litvinenko bol za dosiaľ nie úplne vyjasnených okolností otrávený rádioaktívným polóniom 210. Podľa britského vyšetrovania za jeho smrťou stál práve Lugovoj, ruská strana nepriamo obviňuje niekdajšieho oligarchu a terajšieho emigranta Borisa Berezovského, s ktorým Litvinenko spolupracoval.

"Ja, ako každý občan Ruskej federácie, by som sa chcel stať prezidentom," vyhlásil na tlačovej konferencii s úsmevom Lugovoj, ktorého ale vzápätí prerušil predseda LDPR Žirinovskij s tým, že takú otázku musí najprv vyriešiť stranícky zjazd.

Žirinovskij, známy svojimi ostrými protizápadnými výrokmi, dnes Lugového označil za bojovníka, ktorý stál "na hrane konfliktu medzi Ruskom a jeho historickým protivníkom" USA a Veľkou Britániou. Niektorí ruskí politici, napríklad šéf zahraničného výboru Dumy Konstantin Kosačev, už kandidatúru Lugového v decembrových voľbách označili zo strany LDPR za velmi múdry ťah. Strane to vraj môže priniesť hlasy veľkej skupiny protizápadne naladených ruských voličov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy