Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sestru nového španielskeho kráľa obvinili z daňových únikov
Zdielať na

Sestru nového španielskeho kráľa obvinili z daňových únikov

PALMA DE MALLORCA / Španielsky súd obvinil z prania špinavých peňazí a daňových únikov sestru nového kráľa Felipeho VI. Cristinu. Spolu s jej manželom sa mali podľa obžaloby podieľať na sprenevere peňazí dobročinnej nadácie Nóos. Správu priniesli španielske médiá.

Sudca obvinil infantku zo spoluzodpovednosti za údajnú trestnú činnosť jej manželka Iňakiho Urdangarina. Dcéra bývalého kráľa Juana Carlosa I. tvrdí, že o machináciách nemala potuchy.

Podľa médií neexistujú žiadne priame dôkazy o zaopjení členky kráľovej rodiny do nelegálnych obchodov jej manžela, píše Times of Malta.

SITA

Prvýkrát v histórii

Štyridsaťdvaročná Cristina vlastnila s Iňakim, bývalou športovou hviezdou v hádzanej, spoločnosť Aizoon. Podľa vyšetrovateľov sa jednalo o fiktívnu firmu, ktorá vznikla za účelom vytiahnutia štátnych peňazí z nadácie vedenej Urdangarinom.

Je to vôbec prvýkrát, čo sa pred súd postavil niekto z členov španielskej kráľovskej rodiny. Škandál otriasol dôverou Španielov v monarchiu. Popularita kráľovskej rodiny prudko klesla na minimum.

Pošramotená povesť

Španielskeho trónu sa ujal Felipe VI., jediný syn bývalého kráľa Juana Carlosa I. Najmladší monarcha v Európe stojí pred veľkými výzvami. Bude sa musieť vysporiadať s Kataláncami volajúcimi po odtrhnutí i poškodenou povesťou kráľovskej rodiny. 

Pozrite si priložené video:

Felipe počas prejavu vzdal hold svojmu otcovi. "Výnimočná vláda Juana Carlosa sa stáva históriou. Takmer pred štyridsiatimi rokmi na rovnakej tribúne povedal môj otec, že chce byť kráľom všetkých a kráľom všetkých aj bol," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy