Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Budúci kráľ Felipe. Vášnivý športovec so zmyslom pre humor
Zdielať na

Budúci kráľ Felipe. Vášnivý športovec so zmyslom pre humor

MADRID / Po abdikácii kráľa Juana Carlosa I. sa stane budúcim panovníkom Španielska jeho jediný syn Felipe. Princ chce byť kráľom, ktorého budú ľudia považovať za normálneho človeka so zmyslom pre humor. Informáciu priniesol britský The Daily Mail.

Kombinácia oboch rodičov

Princ Felipe sa narodil 30. januára 1968 v španielskom Madride ako tretie dieťa Juana Carlosa a gréckej princeznej Sofie. Jeho otec nastúpil na trón v roku 1975 po smrti diktátora Franka. Felipe sa automaticky stal následníkom trónu.

"V kráľovi mám otca, vodcu, priateľa a radcu. Matka mi dala humanitné, intelektuálne a duchovné hodnoty. Som kombináciou oboch rodičov. Neviem, či som ale schopný vyťažiť to najlepšie," popísal svoj vzťah ku kráľovským rodičom.

Princ Felipe zasadne na trón namiesto svojho otca kráľa Juana Carlosa I.:

Skromný študent

Následník trónu vyštudoval právo a ekonómiu v Madride, medzinárodné vzťahy na univerzite Georgetown vo Washingtone. Rektor si ho pamätá ako inteligentného, zodpovedného a skromného študenta. Felipe prešiel tromi vojenskými akadémiami. Má hodnosť podplukovníka generálneho štábu jednotiek pechoty, píše The Daily Mail.

Od deväťdesiatych rokov reprezentuje Španielsko na mnohých akciách. Napríklad iberoamerických summitoch, oficiálnych návštevách doma i v zahraničí. Princ predsedá rôznym charitatívnym organizáciám, zúčastňuje sa vojenských cvičení a prehliadok. Nevynechá kultúrne akcie. Doma i vo svete sa teší veľkej popularite aj napriek aféram kráľovskej rodiny.

DailyMail.co.uk

V roku 1992 sa zúčastnil olympijských hier v Barcelone. Bol vlajkonosičom Španielska a zároveň člen jachtárskeho tímu. Umiestil sa na šiestom mieste. Korunný princ okrem toho lyžuje a hrá squash.

So zmyslom pre humor

Následník trónu ma spoločne s manželkou Letiziou dve dcéry. Prvá Leonor sa narodila v roku 2005, mladšia Sofia o rok neskôr. Ak Felipe odstúpi alebo zomrie, trónu sa ujme prvorodená Leonor.

Po atentátoch 11. marca 2004 v Madride sa princ so svojou rodinou zúčastnil verejnej manifestácie proti teroru. Objavil sa ako prvý člen španielskej kráľovskej rodiny na podobnej akcii.

"Niektorí ľudia majú pocit, že som príliš vážny. Mám aj zmysel pre humor," povedal Felipe. Rád o sebe premýšľa ako o normálnom človeku so všetkými chybami, frustráciami, radosťami a obavami. "Kráľ by nemal stratiť pojem o tom, aké to je byť normálny," myslí si.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy