Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Španielsky kráľ abdikoval, korunu prevezme syn Felipe
Zdielať na

Španielsky kráľ abdikoval, korunu prevezme syn Felipe

MADRID / Španielsky kráľ Juan Carlos I. abdikuje. Nastúpiť by mal korunný princ Felipe. Španielska verejnosť o odstúpení starého monarchu špekulovala už dlhú dobu. Informáciu priniesla britská BBC.

Osobné dôvody

"Jeho Výsosť kráľ Juan Carlos mi práve oznámil svoje rozhodnutie abdikovať," citoval list El País prehlásenie premiéra Mariana Rajoya. Premiér dúfa, že v blízkej dobe bude môcť parlament menovať nového kráľa a súčasného princa Felipeho.

Premiér Rajoy upresnil, že kráľ abdikuje z osobných dôvodov. Zdravotný stav panovníka je dlhodobo zlý. Za posledné dva roky absolvoval päť operácií. Na svojej poslednej zahraničnej ceste na Blízkom východe nevylúčil možnosť prenechania trónu svojmu synovi Felipemu, píše britská BBC.

Kráľovské škandály

Dlhé roky sa tešil Juan Carlos I. veľkej popularite. Obľuba kráľa spoločne s celou kráľovskou rodinou prudko klesla. Dôvodom bolo hneď niekoľko škandálov. Prvýkrát starý monarcha upútal pozornosť pred dvoma rokmi, keď vyrazil do Botswany na lov slonov. Počas neho si zlomil bedrovú kosť.

Španielsky kráľ Juan Carlos I. a jeho vládnutie na tróne:

V posledných mesiacoch španielsku kráľovskú rodinu zmietalo vyšetrovanie sprenevery a pranie špinavých peňazí kráľovou dcérou Cristinou a jeho zaťom. Spomína sa aj údajná aféra s nemeckou aristokratkou Corinnou zu Sayn-Wittgenstein.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy