Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Britská kráľovná sa kvôli klobúku nevojde do auta
Zdielať na

Britská kráľovná sa kvôli klobúku nevojde do auta

Zdroj: SITA

LONDÝN/PARÍŽ / Francúzska prezidentská kancelária musela vyriešiť kuriózny problém. Budúci týždeň príde na oficiálnu návštevu britská kráľovná Alžbeta II. Panovníčka miluje vysoké klobúky, s ktorými sa nevojde do prezidentskej limuzíny. Francois Hollande musel nechať pripraviť starý, roky nepoužívaný Renault. Informoval britský The Daily Telegraph.

Pietny ceremoniál

Alžbeta II. si spoločne s francúzskym prezidentom Hollandom plánuje pripomenúť vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii v roku 1944. Od slávneho dňa uplynie v piatok 6. júna rovných 70 rokov.

Kráľovná príde do Francúzska vo štvrtok podmorským tunelom, ktorý v roku 1994 spolu s vtedajším francúzskym prezidentom Francoisom Mitterandom slávnostne otvárala. V piatok sa hlavy oboch štátov zúčastnia v Normandii pietneho ceremoniálu. Slávnostný večer uzavrie banket v Elyzejskom paláci, píše The Daily Telegraph.

Polročné prípravy

Nasledujúci deň si kráľovna pozrie Paríž. V pláne je i stretnutie s novou socialistickou starostkou mesta Anne Hildagovou. Do poslednej minúty naplánovaný program dávali úradníci oboch krajín pol roka. Dôkladná príprava sa vyplatila.

Poradcovia Alžbety II. natrafili na kuriózny problém. Prezidentská limuzína, ktorú Francois Hollande používa, má príliš nízky strop. Kráľovná síce nepatrí medzi najvyšších štátnikov sveta, ale zbožňuje nosenie vysokých klobúkov. Na pokrývku Alžbetinej hlavy nie je francúzsky Citroën DS5 stavaný.

DailyMail.co.uk

Prezidentská kancelária stála pred vážnym problémom. Alžbetin klobúk by neprežil ani cestu o triedu luxusnejším vozom Citroën C6, ktorý v garážach paláca parkuje ako pozostatok éry predchodcu Nicolasa Sarkozyho.

Záchrana menom Renault

O niečo vyššie stropy má niekoľko fordov a renaultov, ktoré používajú zamestnanci prezidentovej kancelárie. To sa ale Francúzom nezdalo príliš dôstojné. Z depozitu francúzskej automobilky Renault preto na prezidentov príkaz použijú staré auto typu Vel Satis s nepriestrelnými sklami.

DailyMail.co.uk

Starší model sa vyrábal v rokoch 2002 a 2009. Kvôli nepodarenému dizajnu nikdy nepriniesol rekordné tržby. Jeho vysoký strop zachráni nielen Alžbetin klobúk, ale aj česť francúzskej kancelárie.

Najčítanejšie správy