Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Felipe VI. zložil slávnostnú prísahu a zasadol na trón
Zdielať na

Felipe VI. zložil slávnostnú prísahu a zasadol na trón

MADRID / Španielsko zažíva veľký deň. Trónu sa ujal Felipe VI., jediný syn bývalého kráľa Juana Carlosa I. Najmladší monarcha v Európe stojí pred veľkými výzvami. Bude sa musieť vysporiadať s Kataláncami volajúcimi po odtrhnutí i poškodenou povesťou kráľovskej rodiny, píše americká CNN.

Felipe sa španielskej koruny ujal slávnostne zložením prísahy v parlamente pred zástupcami oboch komôr, vlády a predstaviteľov vrcholných štátnych inštitúcií.

"Sľubujem, že budem zodpovedne vykonávať svoju funkciu, zachovávať ústavu a zákony Španielska. Budem zachovávať zákony jednotlivých autonómnych oblastí," sľúbil ľudu nový vládca.

"Verím v národ, ktorý milujem a obdivujem. Vždy som sa s ním cítil spojený ako korunný princ a teraz ako kráľ," odkázal Španielom v prejave.

Španielsky kráľ Juan Carlos I. a jeho vládnutie na tróne:

Matkin bozk

Vzdal hold svojmu otcovi. "Výnimočná vláda Juana Carlosa sa stáva históriou. Takmer pred štyridsiatimi rokmi na rovnakej tribúne povedal môj otec, že chce byť kráľom všetkých a kráľom všetkých aj bol," vyhlásil nový monarcha.

V prejave poďakoval matke, bývalej kráľovnej Sofii. Tá mu na oplátku spontánne poslala pusu, píše americká CNN.

Felipe počas svojho prvého prejavu v úlohe hlavy štátu zdôraznil nutnosť slobodného a mierového spolužitia všetkých Španielov.

"Koruna je symbolom jednotky. Koruna ale neznamená uniformitu. Od roku 1978 uznala ústava našu rozmanitosť," odkázal k zlomu v dejinách novodobého Španielska. Dodal, že verí v monarchiu novej doby.

Následníčka trónu

Kráľa počas prísahy v parlamente sprevádzala manželka a nová španielska kráľovná Letizia spoločne s ich dvomi dcérami, osemročnou Leonor a sedemročnou Sofiou.

Staršia z nich sa oficiálne stala následníčkou trónu. V deň svojich osemnástych narodenín zloží prísahu kráľovi a Španielsku rovnako ako kedysi Felipe, píše agentúra Reuters.

Demonštrácia zákonodarcov

Odchádzajúci kráľ Juan Carlos ani zahraniční aristokrati a štátnici sa ceremoniálu nezúčastnili. Prísahu sledovala iba matka a bývalá kráľovná Sofia a najstaršia z jej detí, dcéra Elena.

Niektorí zákonodarci sa slávnostného aktu nezúčastnili demonštratívne. Dali tým najavo svoj nesúhlas s monarchiou.

Pozdravy a úsmevy

Po zložení prísahy sa nový vládca Felipe presunul v otvorenom vozidle po boku svojej manželky madridskými ulicami do kráľovského paláca. Po ceste odpovedal ľuďom zhromaždeným pozdĺž cesty srdečnými pozdravmi a úsmevom. Miestami sa postavil a salutoval.

Pozrite si prechod kráľa Felipeho madridskými ulicami až do paláca:

Prvé kroky do Francúzska

V kráľovskom paláci sa uskutoční oficiálna recepcia pre štátnikov a zahraničných predstaviteľov. Odhaduje sa, že na ňu príde dvetisíc hostí. Bývalý kráľ s kráľovnou sa jej nezúčastnia, informovala britská BBC.

Nový kráľovský pár by mal absolvovať svoju prvú zahraničnú cestu do Francúzska, odkiaľ pochádza vládnuci rod Bourbonov. Potom má namierené do Maroka a Portugalska, kde sa usídlil Juan Carlos po tom, čo sa k moci v Španielsku dostal generál Francisco Franco.

Dojmy prvej španielskej kráľovnej Letizie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy