Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Wikipediu vypli. Ako protest proti novému zákonu
Zdielať na

Wikipediu vypli. Ako protest proti novému zákonu

Internetovú encyklopédiu Wikipedia vypli! Jej zakladateľ, Jimmy Wales, chce takto protestovať proti novým zákonom o internetovom pirátstve. Wikipedia je jednou z najpopulárnejších stránok v USA.

Americká verzia encyklopédie bude nedostupná iba 24 hodín. Jej zakladateľ, Jimmy Wales, chce takto protestovať proti novým zákonom o internetovom pirátstve. "Americký Kongres v súčasnosti debatuje o legislatíve, ktorá môže fatálne poškodiť slobodný a otvorený internet. Aby sme na to upozornili, vypíname na 24 hodín Wikipediu,"  uvádza sa v ozname pre užívateľov.

Po kliknutí na anglickú Wikipediu sa od dnešného rána objavuje tmavá obrazovka so sloganom, ktorý sa dá voľne preložiť ako "Predstavte si svet bez informácií poskytovaných zadarmo".

Zákony sú príliš prísne

Zákony už ležia na stole amerického kongresu. Podľa mnohých internetových firiem sú však príliš prísne. Od poskytovateľov internetu môžu žiadať blokovanie nielen pirátskych stránok, ale všetkých portálov, na ktorých sa objavia odkazy na nelegálne kópie filmov alebo hudby. Prehliadače zase musia byť naprogramované tak, aby takéto stránky vôbec nezobrazovali. Proti zákonu už vystúpili Google, Facebook, Yahoo, Twiter a eBay.

noviny.sk

Súvisiace články