Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zem minul veľký asteroid. Prehnal sa okolo nás rýchlosťou 5000 km/h!
Zdielať na
Veda a technika

Zem minul veľký asteroid. Prehnal sa okolo nás rýchlosťou 5000 km/h!

Asteroid 2005 YU55 sa v stredu o 0:28 nášho času priblížil k Zemi tak, ako sa už nestalo desiatky rokov! Teleso s priemerom 400 metrov okolo nás letelo obrovskou rýchlosťou. Astronómovia boli doslova vo vytržení...

Asteroid sa priblížil k Zemi na vzdialenosť 325 088 kilometrov. Ani to však pre nás nepredstavovalo žiadne ohrozenie. Bolo to však prvý raz od roku 1976, keď sa podobne veľký asteroid tak blízko priblížil k našej planéte. 

Astronómovia takéto niečo privítali. Umožnilo im to priamo zo Zeme pozorovať toto vesmírne teleso a zistiť jeho vlastnosti. Niektoré observatóriá v Spojených štátoch pri tejto príležitosti zorganizovali celonočnú akciu, pri ktorej ponúkli možnosť ľuďom sledovať pohyb telesa.

Asteroid sa okolo nás prehnal rýchlosťou 50 000 kilometrov za hodinu a dostal sa na 0,85 vzdialenosti Zem - Mesiac. Podľa odborníkov ani to nepredstavovalo pre nás žiadne nebezpečie.

Astronómovia z Purdueovej univerzity v Indiane aj napriek tomu vypočítali, že pokiaľ by zasiahol pevninu, vytvoril by tu kráter o priemere 6,5 km a hlboký až 500 metrov. Pozrite si vo videu animáciu toho, čo by videl kozmonaut z asteroidu vo fáze približovania sa k Zemi.

static.howstuffworks.com/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články