Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Lovci naháňajú búrky po celom Slovensku
Zdielať na

Lovci naháňajú búrky po celom Slovensku

Búrky sú pre väčšinu z nás nepríjemnou udalosťou. Hromy, blesky, silný dážď - vtedy je najlepšie sa niekde schovať a počkať kým to ustane. Sú však aj ľudia, pre ktorých niet väčšej radosti, ako keď sa na obzore objaví čierňava, z ktorej šľahajú blesky. Hovoria si lovci búrok.

Moderátor Novín o12-ej Ján Mečiar privítal v štúdiu lovca búrok Pavla Škodu. Ich cieľom je dostať sa k búrke čo najbližšie a spraviť tie najlepšie zábery. Nielen poľovníci sa ženú za najlepším úlovkom, ale aj lovci búrok hovoria o úlovku. 

Lovci búrok vedia, kedy bude búrka s presnosťou na približne jednu až dve hodiny. Ak je modrá obloha a na nej sa zjaví oblak v tvare karfiolu, je zrejmé, že bude pršať. Najlepšie búrkové lokality sú na strednom Slovensku, na Záhorí a v pohraničnej oblasti s Českou republikou. Najsilnejšou búrkou v tomto roku júnová búrka v obci Píla. 

Ojedinelý zjav je blesk z jasného neba. Ten zrejme zabíjal ja minulý rok na bratislavskom kúpalisku Rosnička. Ako vzniká a ešte mnoho zaujímavých informácií o búrkach a ich lovcoch si môžete pozrieť vo videu.

YouTube.com

Súvisiace články